Hrvatska
Predstavljeno četvrto izdanje Zadar Basketball Tournamenta

Predstavljeno četvrto izdanje Zadar Basketball Tournamenta

Autor: Paulo Sarić

Najjači pripremni turnir u Europi i ove će se jeseni održati u srcu hrvatskog Jadrana. Nažalost ovaj put bez domaćih predstavnika pošto iz KK Zadar šest mjeseci nisu odgovorili na poziv za sudjelovanje.

Danas je u Kneževoj palači u Zadru predstavljeno četvrto izdanje Zadar Basketball Tournamenta. Jaki međunarodni predsezonski turnir koji se održava u gradu košarke započet će 21. rujna i trajati četiri dana. Snažnu klupsku postavu, kao i lani, predvodi aktualni europski prvak Fenerbahçe Doğuş. U Zadar će doći i moskovski CSKA, momčad koju je turski klub zamijenio na mjesto pobjednika Eurolige. Uz dva vjerojatno najjača europska sastava u Zadar će krajem rujna stići i novi euroligaš Himki iz Moskovske regije, kao i jedan od najpopularnijih košarkaških klubova na svijetu aktualni grčki šampion Panathinaikos. Postavu četvrtog izdanja najjačeg pripremnog turnira u Europi zatvorit će njemački prvak Brose Bamberg te Bayern iz Münchena. Ukupno pet euroligaša i jedan klub koji će se iduće sezone natjecati u 7DAYS EuroCupu.

- Šest ekipa, devet utakmica, četiri dana – kratko je u brojkama sažela najjači pripremni turnir predsjednica organizacijskog odbora turnira i direktorica tvrtke organizatora S Event Zdenka Zrilić.

Premda je bilo najavljeno da će ovogodišnje izdanje zadarskog turnira biti održano u ponešto promijenjenom konceptu s četiri seniorske momčadi, ali i s juniorskim turnirom, do toga zbog velike potražnje za sudjelovanjem od strane najjačih europskih klubova ipak nije došlo.

- Meni je jako žao što je došlo do toga. Imali smo namjeru organizirati juniorski dio turnira isključivo da bi na turniru sudjelovao KK Zadar. Međutim iz KK Zadar nitko nije odgovorio na poziv punih šest mjeseci. Istovremeno se za seniorski turnir nude klubovi vrhunske reputacija. Mislim da se takve prilike ne odbijaju i da je to dovoljno dobar razlog zbog kojeg smo se vratili na stari prokušani koncept.

Jasno, takav je odgovor odmah povukao pitanje zbog čega Zadar nije pozvan u seniorskoj konkurenciji.

- Ja mislim da KK Zadar nije dovoljno dobar da bi mogao parirati iti jednoj od ovih ekipa. Na našu žalost! Iskreno se nadam da će Zadar jednog dana biti konkurentan ovim ekipama i da će osvojiti Zadar Basketball Tournament.

Televizijski prijenosi će ići u ukupno 12 zemalja. Sve utakmice turnira bit će prenošene u Turskoj, Grčkoj, Španjolskoj, Rusiji, Njemačkoj i svim zemljama svim bivše Jugoslavije, kao i još nekima. Iz riječi predsjednice organizacijskog odbora Zdenke Zrilić moglo se iščitati i da će se turnir održati i narednih godina pošto je na pet godina potpisan ugovor s producentskom kućom koja je otkupila prava prijenosa.

Uz samu košarkašku stranu turnira, kao i svake godine do sada, pripremljen je raznolik zabavni program, a ostvarena je i suradnja sa studentima Sveučilišta u Zadru. Među ostalim, napravit će se milenijska fotografija s Pozdrava Suncu na kojoj će uz studente sudjelovati i svi sudionici ovogodišnjeg četvrtog izdanja Zadar Basketball Tournamenta.

Sav prihod od prodaje ulaznica na Višnjiku bit će usmjeren u humanitarnu svrhu, a koja će to konkretno biti dogovara se s predstavnicima grada Zadra. Ne treba sumnjati da će se u Zadru najesen igrati kvalitetna košarka. Pa makar u režiji stranih klubova.