Time-out
„Premoćno prvi“ i primjer drugima

„Premoćno prvi“ i primjer drugima

Autor: Nebojša Gunjević Photo: Privatna arhiva Nebojše Gunjevića

Zadarske košarkaške priče (25)

Na reprezentativne je pripreme u Zadru od 28. studenoga do 4. prosinca 1958. pozvan i „Josip Đerđa“, koji je prve dvije reprezentativne utakmice odigrao na svom terenu protiv svoje momčadi. On je „premoćno prvi“ sportaš Zadra prema anketi Narodnog lista objavljenoj u prvom broju 1959.

Narodni list piše kako „njemu uvelike pripada zasluga, što je njegov klub tako visoko plasiran u Saveznoj košarkaškoj ligi. I ne samo to! Josip Đerđa je najbolji strijelac u svom klubu, a drugi je u državi, iza nepogrešivog Koraća“. Igrač četvrtoga kluba u ligi 8. prosinca 1958. igra i za reprezentaciju protiv Italije a zbog školskih obveza ne ide u Bukurešt.

Giergia (10) na susretu s Gorizianom

Sportaš Zadra Giergia je i 1959. a Vicko Zaninović o tome kaže: „Što je Josip Đerđa osvojio prvo mjesto, to nikoga neće začuditi, jer je taj mladi i vrlo talentirani košarkaš u velike zaslužan za visok plasman svoje momčadi u Saveznoj košarkaškoj ligi, a pored toga je i stalni član državne reprezentacije. Ne samo što je dobar košarkaš, nego je Đerđa i jedan od najboljih rukometaša, a jednako dobar je i nogometaš. Kao što je dobar sportaš, on je i marljiv učenik, koji redovno pohađa Pomorsku školu u Zadru i nema slabih ocjena. Zbog škole je čak otkazao i učešće u državnoj reprezentaciji. Na treninzima je redovan i služi kao primjer mlađima. U igri je atraktivan, oduševljava publiku, dinamičan, požrtvovan i precizan do te mjere, da kad mu 'pođe' nitko ga nije u stanju zadržati. Jedan je od najboljih strijelaca Savezne košarkaške lige. Iako spada među desetoricu izabranih jugoslavenskih košarkaša, on je i dalje ostao skroman, tih i druželjubiv s jednim jedinim ciljem, da mu je škola ispred sportskih uspjeha. To je rijetkost, koju i ovom zgodom treba istaći. Josip Đerđa će, prema tome, i ove godine od naše redakcije dobiti pehar kao najbolji. On ga je i zaslužio!“

Giergia (10) i Korać (5) - dvojica košarkaških kolosa