Hrvatska
Promjena na klupi Zadra. Marija Mazija prepušta mjesto najmlađem treneru u povijesti Premijer lige

Promjena na klupi Zadra. Marija Mazija prepušta mjesto najmlađem treneru u povijesti Premijer lige

Autor: Paulo Sarić

Nakon 15 godina na klupi Marija Mazija privremeno napušta ŽKK Zadar.

Dugogodišnja trenerica ŽKK Zadar, jednog od najugodnijih iznenađenja ovosezonskog izdanja Prve ženske lige, Marija Mazija odlučila je nakratko napustiti klupu dalmatinske ekipe. Razlozi su privatne prirode, a potez je, kako sama kaže, privremen.

- Oko ove odluke ne treba raditi nikakvu dramu. Neko me vrijeme neće biti na klupi seniorki, ali imamo trenera koji to može preuzeti na sebe te mu se zahvaljujem što se stavio na raspolaganje. Nadam se da će do mog povratka ekipa biti jednako dobra kao do sada. Ustvari, uvjerena sam u to – izjavila je Mazija.

Zadranke nisu dugo tražile zamjenu. Maziju će na klupi zamijeniti njen donedavni asistent Toni Matešić koji je prošle sezone bio pomoćni trener u KK Jazine Arbanasi. Matešić je zbog suspenzije prvog trenera Luke Bujasa dobio i priliku samostalno voditi momčad u posljednjem kolu HT Premijer lige postavši najmlađi trener u povijesti elitnog razreda hrvatske košarke.

- Svi znamo što Mare znači ne samo ŽKK Zadar, već i čitavoj hrvatskoj košarci. Odgojila je generacije i generacije igračica, a to sa sobom nosi odrađeni pritisak, ali i odgovornost. Mare je odabrala mene i očito je da ima povjerenja u me. Od početka sezone smo kliknuli i našli se na vrlo sličnim filozofijama – rekao je 25-godišnji stručnjak koji bi svoj debi na klupi ŽKK Zadar trebao imati ovaj vikend.

FOTO: Šime Zelić (Basketball.hr)

- U subotu s počekom u 19 sati igramo protiv Požege, ekipa koja ima samo jednu pobjedu u dosadašnjem dijelu sezone, no mi sigurno ulazimo pod određenim šokom radi promjene trenerice. Imamo par igračica koje su odrasle te provele djetinjstvo, a kasnije i košarkaške dane s Marom, te mlade igračice koje je ona doslovno sagradila i oblikovala. Najbitnije je da utakmicu otvorimo maksimalno ozbiljno i da pokažemo karakter kako ne bismo prosuli sve ovo što smo proteklih pet mjeseci gradili. Želimo održati kontinuitet do kraja sezone.

FOTO: Šime Zelić (Basketball.hr)

Zadranke se trenutno nalaze na diobi trećeg mjesta na tablici s Pulom. Obje ekipe imaju 11 pobjeda i četiri poraza, s time što Dalmatinke imaju bolji međusobni omjer. Plasman u doigravanje bio bi veliki uspjeh i kruna dobra sezone.

- Kad sam se prvi put našao s dosadašnjom trenericom rečeno je da je prvi cilj ostanak u ligi. Nismo znali s kakvim ćemo igračkim kadrom raspolagati, kasno smo se okupili, kasno smo počeli pripreme… No, taj smo prvi cilj, realno gledajući, ostvarili. Trenutno dijelimo treće mjesto što je možda malo nerealno, no s obzirom na način treniranja tijekom proteklih mjeseci s druge strane to nije ni čudno. Cure su pokazale veliku želju za radom i nije slučajno da smo tu gdje jesmo. Igramo stvarno lijepu košarku, a što će nam to donijeti – to ćemo vidjeti. Imamo jako težak raspored, dočekujemo Medveščak i Šibenik, dok gostujemo kod Trešnjevke i Raguse, a to su sve ekipe ili sa samog vrha ili iz sredine ljestvice. Mi ćemo nastaviti kvalitetno raditi, kao što smo i radili čitavu sezonu pa ćemo vidjeti gdje će nas to odvesti – zaključio je Matešić.