Europa i Svijet
Hrvatska
Radonjić će popiti jednu pivu, a Pianigiani ne bi zvao Jamesa u hrvatsku reprezentaciju. Osim ako…

Radonjić će popiti jednu pivu, a Pianigiani ne bi zvao Jamesa u hrvatsku reprezentaciju. Osim ako…

Autor: Paulo Sarić

Olimpija se zadarskoj publici predstavila u jako dobrom svjetlu, dok je pred momcima iz Bayerna još dosta rada.

Milanska je Olimpija pobjedom protiv Bayerna osvojila treće mjesto na svom debiju na Zadar Basketball Tournamentu. Momčad Simeonea Pianigianija tako je na najbolji način okrunila vrlo dobro izdanje u svoja tri zadarska susreta u kojima su prvo svladali Maccabi Nevena Spahije, da bi potom tijesno izgubili od Fenerbahçea Željka Obradovića. Na koncu – bronca je tu. A za nju je najzaslužniji bivši igrač KK Zagreb Mike James, ovosezonsko pojačanje talijanskog prvaka.

- To je normalno. On je naš razigravač i potpisali smo ga očekujući da će imati potrebnu osobnost. No, košarka je momčadski sport. James je i na početku utakmice bio na terenu, no ako ne igramo obranu – ne igramo pravu utakmicu. U tim trenucima moramo staviti naglasak na defenzivu, na tranziciju, tražiti prostor i otvorene šuteve. Ovo je momčadski sport i svi moraju biti u stanju stvoriti pravu atmosferu na početku susreta. Nije mi se svidjelo kako smo krenuli u utakmicu i koliko nam je bilo potrebno da dobijemo pravi pristup. Nećemo svaku utakmicu igrati na 80 poena, u nekim ćemo dvobojima biti umorni i nećemo u svakom ogledu biti u savršenom stanju. Ali uvijek će nam biti potreban pravi pristup, ponos u defenzivi i kvalitetna obrana. To je najbitnija lekcija koju smo danas naučili – rekao je 49-godišnji trener nakon završetka utakmice.

Olimpiji je ovo bio prvi nastup na Zadar Basketball Tournamentu, a prvi dojmovi su fantastični.

- Svima sam rekao, a to zaista i mislim, da je sve bilo super. Pritom ne mislim samo na razinu momčadi. Od video analize, ljudi koji nam pomažu, što je posebno bitno u predsezoni, sve je bilo savršeno. A i more je prelijepo i zaista opušta u periodima kada nema utakmica. Ne želim uspoređivati, ali ovaj turnir, ako već i nije najbolji, onda je svakako jedan od najbitnijih u Europi – iskren je bio talijanski stručnjak koji je svoje riječi potvrdio i sljedećim riječima - tražio sam da se vratimo i u budućnosti. Pritom je jedini problem gust raspored. I lani smo rekli da želimo sudjelovati, ali tada smo, za razliku od ove godine, morali nastupati na talijanskom superkupu. Ovo je veliko iskustvo za nas. Igrali smo protiv momčadi poput Maccabija, Fenera i Bayerna što je jako dobro da vidimo gdje smo protiv tako kvalitetnih suparnika.


FOTO: Šime Zelić (Basketball.hr)

S obzirom na poznatu činjenicu da hrvatska reprezentacija koja je u posljednja dva susreta protiv Litve i Poljske upisala dva poraza zakompliciravši do maksimuma šanse za plasman na Svjetsko prvenstvo u Kini već godinama ima primjetan disbalans između razigravačke i ostalih pozicija u momčadi, upitali smo iskusnog Talijana da procijeni koliko bi njegov playmaker koji, za razliku od nekih koji su nosili hrvatski dres već ima iskustvo iz domaće košarke, pomogao Hrvatskoj.

- Ne mogu puno govoriti o hrvatskoj reprezentaciji, ali mogu o Mikeu Jamesu. Meni je jako bitno da je on od početka sezone s nama u pogonu i da se može uigravati s momčadi od samoga starta, a ne da u lipnju ili tijekom ljeta ima reprezentativne obveze koje će ga omesti u klupskim obvezama – iskreno je rekao iskusni Talijan i kazao riječi koje će se zasigurno svidjeti čelnim ljudima Hrvatskog košarkaškog saveza – dobar dio reprezentacije ima igrače sa strane, strance koji igraju za reprezentaciju. I Italija ima Brooksa. Ali on je oženio Talijanku i postoji razlog zašto je dobio putovnicu. Ali, ako ćemo iskreno – davati putovnicu igraču samo da bi ju dobio i da igra za reprezentaciju po meni nema previše smisla.

S druge strane Bayern je nakon vrlo dobrog otvaranja susreta na koncu upisao i svoj drugi poraz na turniru.

- Prvih 17 minuta smo odigrali čak i predobro, da bi kasnije oni bili bolji i zasluženo slavili. Bio je ovo samo još jedan meč za nas, na kraju treći u nizu. Imam razloga biti zadovoljan, ali imam i razloga analizirati neke stvari kako bismo u sezoni bili što bolji, prije svega jer već za par dana igramo ligaške utakmice. Trebamo raditi i popraviti ono što se popraviti može te nadograditi neke stvari kako bismo bili konkurentni u Euroligi. Neće biti lako, ali motivirani smo da damo sve od sebe -  rekao je trener Dejan Radonjić koji je za kraj pohvalio organizaciju petog izdanja Zadar Basketball Tournamenta – zahvalio bih se domaćinu na sjajnom, očekivano sjajnom, gostoprimstvu. Bilo nam je jako lijepo ovih nekoliko dana u Zadru.


FOTO: Šime Zelić (Basketball.hr)

Upitan da prokomentira koliko mu u radu pomaže činjenica da mu je polovica ekipe s 'ovog govornog područja' te gaji sličan pogled na košarku Radonjić je povukao ručnu i rekao:

- Imam i puno igrača koji nisu s ovog govornog područja tako da to dođe na isto. Svi su profesionalci i znaju što treba raditi na terenu. Košarka je košarka, neovisno gdje se igrala. Naravno da postoje razlike, prije svega što se tiče podneblja i kulture, no na kraju se sve svodi na pick and roll.

Za kraj, novinare je zanimalo hoće li njegovi momci otići na poznati Oktoberfest i opustiti se prije početka sezone.

- Hoćemo, imamo sponzorske obveze koje moramo ispoštovati i svakako ćemo se pojaviti – odgovorio je trofejni crnogorski stručnjak koji je otkrio hoće li popiti koju pivu na poznatom bavarskom festivalu – ja ću svakako popiti jednu pivu.

A hoće li igrači?

- Ako ja budem znao, sigurno neće – zaključio je Radonjić.