Time-out
Rekord i veselje za košarku: Takvo oduševljenje nisam još nigdje vidio, ni u našoj zemlji, a niti u inozemstvu

Rekord i veselje za košarku: Takvo oduševljenje nisam još nigdje vidio, ni u našoj zemlji, a niti u inozemstvu

Autor: Nebojša Gunjević Photo: Privatna arhiva Nebojše Gunjevića

Nebeski koš na drugi obruč (19)

Redovna skupština Kluba održana u petak 23. prosinca 1955. konstatirala je „da se u toku prošle godine moglo postići znatno više, jer osvojeno drugo mjesto u Hrvatskoj ligi ne odgovara stvarnom kvalitetu momčadi“.  

Posebno je pak naglašena „porazna statistika pucanja ličnih griješaka.  Od 548 ličnih griješaka, koliko su izvodili košarkaši 'Zadra' čak 331 put nije pogođen koš“, ili više od 60%.

No „nišanske sprave“ očito su se počele podešavati i momčad u proljetnomu dijelu prvenstva triput postiže više od 100 koševa – najviše je, 158, ubačeno Tekstilcu iz Duge Rese. Bio je to „jugoslavenski rekord u broju postignutih koševa na jednoj utakmici“,  a na utakmici s Rudarom iz Raše briljirao je „mladi Đerđa, koji je sa 45 postignutih koševa postavio rekord u Hrvatskoj ligi“.  Ipak, Zadar je opet drugi i neće u kvalifikacije za Prvu ligu.

Možda je za oduševljenje bilo zaslužno srce


Dogodine u srpnju Zadar će na turniru u Splitu osvojiti Dalmaciju a hrvatskim prvakom postat će na turniru kojemu je bio domaćinom od 27. do 29. rujna te mu je povjeren i kvalifikacijski turnir za popunu prve lige u listopadu. Nakon što je pobijedio banjalučkog Borca 105:68, u drugom je susretu bio bolji i od Maribora sa 100:69, postigavši u nepunu zadnju minutu 10 koševa kako bi došao do druge „stotke“. „Posljednje trenutke gledaoci su dočekali na nogama, a kad su suci Minić i Belošević označili kraj, gledaoci su prodrli u igralište i u oduševljenju ponijeli na ramenima pobjednike turnira i nove članove Savezne lige“.  

Igru je Zadrana komentirao i internacionalni sudac Miroslav Minić koji je rekao kako je Zadar „izvrsnom igrom“ sve iznenadio. „Takvo oduševljenje za košarku nisam još nigdje vidio, ni u našoj zemlji, a niti u inozemstvu“.


Zadar 1955. Dlačić, Zdrilić, Matulić, Troskot, Perica, Giergia, Krpina, Sovitti. Čuče: Kužet, Tičina, Lokin, Jurišić i Čubrić. Dijete u Lokinovu naručju je Enzov sin Eris Sovitti