Europa i Svijet
Rekorder New York Knicksa i čovjek s dva NBA prstena dolazi u Zagreb

Rekorder New York Knicksa i čovjek s dva NBA prstena dolazi u Zagreb

Autor: Paulo Sarić

Veliko pojačanje suparnika Cedevite.

Dvostruki NBA prvak i jedan od najboljih slovenskih šutera u povijesti Saša Vujačić suprotstavit će se Cedeviti ovogodišnjem izdanju 7DAYSEuroCupa, objavljeno je na službenim stranicama talijanskog kluba. Naime iskusni 33-godišnje Slovenac danas je potpisao jednogodišnji ugovor s FIAT-om iz Torina te će ga hrvatska publika imati priliku vidjeti u Zagrebu već u prvom kolu natjecanja 11. listopada.

- Projekt podizanja kvalitete Auxilium Fiat Torina završen je s bitnim potezom. Aleksandar Vujačić ne treba posebno predstavljanje, njegova kvaliteta govori za sebe. Vjerujemo da će svi zaljubljenici u košarku pozdraviti njegov povratak u Italiju te da će ga naši navijači prihvatiti s oduševljenjem. Saša će svojim talentom unaprijediti ionako kompetitivnu momčad – kazao je izvršni podpredsjednik torinskog kluba Francesco Forni.

Vujačić je rođen u Mariboru, a košarkom se počeo baviti vrlo rano. Već sa 17 godina je preselio u Italiju gdje je tri sezone nosio dres Snaidera. Iz godine u godinu je podizao razinu svojih igara pa je posljednju sezonu u Europi završio s gotovo 15 koševa u prosjeku što je privuklo interes iz najjače lige svijeta. Izabran je 27. odabirom na NBA draftu 2004. godine od strane Los Angeles Lakersa čiji je dres nosio narednih šest i pol sezona tijekom kojih je dijelio svlačionicu s Kobeom Bryantom. The Machine, kako su zbog sigurnosti u šutu zvali u SAD-u, napredovao je iz sezone u sezonu, a posebno bitnu ulogu je imao u osvajanju prstena 2010. godine kada je u šestoj utakmici finala doigravanja bio najbolji strijelac s klupe Lakersa, dok je u odlučujućem sedmom susretu dvama bacanjima 11 sekundi prije kraja potvrdio pobjedu i novi naslov svoje momčadi.


Uskoro je zamijenjen u New Jersey Netse gdje se zadržao samo jednu sezonu nakon čega se nakratko vratio u europsku košarku. Zov Anadolu Efesa je bio presnažan, a Slovenac je vrlo brzo izrastao u jednog od najboljih igrača svoje nove momčadi što je zorno pokazao u Zagrebu kada je slavljem nad Cedevitom pomogao Efesu da izbori prolazak u drugi krug Eurolige. Sredinom 2014. se pokušao još jednom vratiti u NBA, no to mu nije pošlo za rukom sve do 2015. godine kada je potpisao za New York Knickse. U međuvremenu je nastupao u talijanskoj, španjolskoj i turskoj ligi pripremavši se za povratak na najveću pozornicu. U naumu je konačno uspio pretprošle sezone kada ga je bivši trener Phil Jackson doveo u Veliku jabuku kao igrača koji je upoznat s njegovim sustavom igre. U Knicksima je dobio ulogu u kojoj se dobro osjeća, onu šutera s klupe, a posebno se istaknuo u veljači ove godine kada je u dva navrata protiv Brooklyn Netsa zabio tricu i dodatno slobodno bacanje čime je postavio novi rekord kluba.


Ukoliko do 17. rujna ne pronađe novi NBA angažman, sredinom listopada će se suprotstaviti hrvatskom prvaku na otvaranju nove europske sezone.