Hrvatska
Riječi koje će odjeknuti! Nazor nakon 'raspada' u Zagrebu: „Više toleriram ovu momčad nego je vodim“

Riječi koje će odjeknuti! Nazor nakon 'raspada' u Zagrebu: „Više toleriram ovu momčad nego je vodim“

Autor: Paulo Sarić

Nije upitno da je Cedevita kvalitetnija od Zadra, no uzroci jučerašnjeg poraza najmanje su imali veze s košarkom.

Rijetki su gajili nade da Zadrani mogu ponoviti nedjeljnu partiju i odigrati ravnopravan susret s Cedevitom, no još je manje bilo onih koji su očekivali da će Dalmatinci 'spuštenih gaća' doći u Zagreb i upisati najteži poraz u sezoni. Sibirskih minus 39 samo za sebe dovoljno govori… Cedevita je prvih nekoliko minuta 'palila motore', a jednom kad su Rimčevi momci pronašli željeni ritam više se nisu osvrtali. Krušlin je nemilosrdno trpao, Ramljak je vukao i završavao kontre, pa doprinos udarnog bekovskog dvojca Pullen-Cobbs koji cijelu sezonu nosi 'Vitamine' nije ni bio potreban.

- Nastavili smo u ritmu u kojem smo završili zadnju utakmicu, u ritmu u kojem smo dolje odigrali produžetak, i to nije dobro. Nismo zadovoljni. Još uvijek smo vruće glave i stvarno se nadam da ćemo se uspjeti dovesti u red i u Zadru pokazati lice koje smo imali većim dijelom prošle utakmice – izjavio je Domagoj Vuković koji je s devet poena predvodio gostujuće strijelce.

Zadar je jučer bio bez dvoznamenkastog igrača u svojim redovima. Tek tri dana nakon što ga je jedan šut dijelio od pobjede na domaćem terenu i vodstva 1-0 u polufinalnoj seriji doigravanja prvenstva Hrvatske.

- To nije nešto novo što se događa u zadnje dvije utakmice, to nam se već duže vremena događa. Ne bih ulazio u to, to bih ostavio za svlačionicu. Rješavamo i borimo se s tim – dodao je Vuković.

FOTO: Šime Zelić (Basketball.hr)

„To bih ostavio za svlačionicu“, kazao je 25-godišnji Riječanin… Ove naoko uobičajene riječi, često zborene nakon teških poraza, zapravo u potpunosti otkrivaju glavni uzrok nekonzistentnosti ovosezonskog Zadra. Zadra koji je u Jadranskoj ligi više pobjeda ostvario na gostujućem nego na domaćem terenu, također prvi puta u povijesti, i Zadra koji je u svakoj 'utakmici sezone' već početkom druge dionice bio u dvoznamenkastom minusu.

Pričali su o tome brojni, od trenera, preko sportskog direktora, do ljudi iz uprave.

Loša selekcija, kruto vođenje, podjela na „dobro“ i „zlo“ pleme, veliki nesrazmjer između ega i kvalitete, odnosno između percepcije vlastite vrijednosti i realnog doprinosa, te na koncu previše igrača kojima ističe ugovor i koji se bore za što je moguće bolju statistiku.

U takvim uvjetima nije lako raditi ni voditi momčad. Ali ni samim igračima biti dijelom ekipe.

- Veliki su problemi. Došao sam kao vatrogasac i na neki način više toleriram ovu momčad nego je vodim. Procijenio da drugog puta nema i da je to jedini način da se iščupamo iz problema. Visio nam je ostanak – naglasio je gostujući trener nakon teškog poraza, u četiri rečenice saževši sezonu.

FOTO: Šime Zelić (Basketball.hr)

Dvije stvari valja istaknuti.

Ante Nazor nije slagao momčad i vjerojatno ne bi odabrao osjetan broj ovih igrača da je imao priliku birati. Ovako mu je mogućnost djelovanja bila uvelike sužena. Novca za velike korekcije nije bilo, barem ne bez riskiranja ionako krhke financijske stabilnosti kluba, a i što napraviti kada su „najtrulije“ jabuke nositelji igre?

Zadar nema luksuz da si može dozvoliti da u prosincu otpusti statistički najbolje igrače.

Stoga su se pojedincima tolerirale određene stvari zbog kojih bi, u Cedeviti na primjer, bili otpušteni i prije nego bi obukli duge rukave, ili barem bili posjednuti na klupu da tjednima kontempliraju o svom ponašaju.

Rezultat je ovakva sezona.

Treba ovo izgurati do kraja i onda podvući crtu i reći određene stvari.

S druge strane, najteži dio upravljanja većim kolektivom jest sposobnost kontrole različitih karaktera i tipova osobnosti. Od onih koji misle da su reprezentativci pa 'stvaraju probleme' kada dobiju pet minuta u jednoj utakmici kvalifikacija, preko pojedinaca koji smatraju da bi to mogli i trebali biti, pa do onih koji igraju samo za novac.

A svi zajedno se jedva izbore za ostanak u ABA ligi!

FOTO: Šime Zelić (Basketball.hr)

Stoga su sve priče o „dalmatinskom dišpetu“ i „divljijoj“ igri pale u vodu već u trenutku kada je u Draženov dom ušao i jubilarni 250. gledatelj. Negdje krajem prve četvrtine.

- Bila je ovo 'one-way' utakmica, a mi smo igrali praktički u ritmu srčanog bolesnika. Na trenutke sam zaista bio šokiran i na trenutke me bilo sram što moja momčad tako izgleda. Nadam se da ćemo skupiti glave i utakmicu u Zadru odraditi na tragu prve. Ovakve se stvari ne smiju događati jer je izgledalo da smo ovdje došli na izlet – rekao je Nazor objasnivši zašto je jučerašnji susret započeo bez Božića i Žorića u petorci - mislio sam malo opteretiti Stipanovića Krajinom i dati mu šansu da u kontakt igri pokaže da možemo računati na njega. Žorić je zadnju utakmicu igrao 35 minuta i treba mi neka varijanta da ga odmorim. S druge strane, odlučio sam se za Brzoju i Vukovića da dobijem u skoku i šutu u odnosu na zadnju utakmicu. Ali, nije bitno tko počinje. Mi smo zapinjali u svakom bloku i protivnik je od samog početka permanentno gradio prednost što nas je na koncu i koštalo.

Zadrani se nadaju da će u subotu biti bolje. Gore teško može biti.