Kvalifikacije za Eurobasket 2021:

Hrvatska - Švedska Petak, 21.02. - 18 sati Nizozemska - Hrvatska Ponedjeljak, 24.02. - 19:30 sati

Intervjui
Rok Stipčević: Oduševila me U-16 reprezentacija

Rok Stipčević: Oduševila me U-16 reprezentacija

Autor: Teo Cilar Photo: web.legabasket.it screenshoot

Naš razigravač i ostatak ekipe sutra izlaze na teren u varaždinskoj Areni protiv Europskih prvaka.

Rok Stipčević je uvijek zanimljiv sugovornik pa smo i ovog puta popričali s njim na druženju uz kakao i čaj na recepciji hotela Life Class Terma Sveti Martin.

Glavna tema ovog razgovora bila nam je naravno reprezentacija i ono što slijedi, a to su dvije vrlo važne kvalifikacijske utakmice za odlazak na Svjetsko prvenstvo protiv Litve i Poljske.

Nakon dvije ključne pobjede protiv Italije i Rumunjske koje su nas odvele u drugi krug kvalifikacija, sada slijede dvije još važnije utakmice protiv Litve i Poljske. Vrlo je važno da Hrvatska slavi u obje jer u posljednje četiri susreta neće igrati NBA igrači, a onda će sve biti lakše.

- Da, koliko god su ove dvije bitne, mislim da su i one dvije protiv Italije i Rumunjske da bi uopće imali preduvjet da prođemo skupinu i igramo sada za kvalificirati se na Svjetsko prvenstvo. Mislim da će obadvije utakmice biti ključne da se uvedemo u novi ciklus ako je moguće s dvije pobjede. Neće biti lako.

Dotakli smo se tu idućih protivnika, velikana europske košarke, Litvu i Poljsku koja je bez većih promjena u sastavu od početka kvalifikacija i sigurno je dobro uigrana.

- Litva koja ima 6-0, taj rezultat treba respektirati jer Litva je uvijek Litva. Poslije igramo protiv Poljske vani u gostima koja nije puno mijenjala roster, tako da su uigrani. Biti će teško, ali mi znamo svoju kvalitetu, poštujemo i respektiramo jedne i druge, ali ulazimo u utakmice bez straha i željni pobjede.

Litva dolazi oslabljena u Hrvatsku, bez dva NBA igrača Valanciunasa i Sabonisa, Maciulis isto neće igrati zbog ozljede, ali Litva bez obzira na to ima vrlo kvalitetnu reprezentaciju.

- Baš sam nedavno pričao s cimerom Hrvojem Perićem, nekad kada se glavni igrač ili dva glavna igrača maknu iz ekipe ne mora značiti u kratkom periodu da će ta momčad biti lošija. Tada se obično dogodi neka kemija, neka energija koja kohezira grupu  i odigra se čak i bolje. Svaki igrač traži svoje mjesto pod suncem i želi se dokazati pa daje više od svojih mogućnosti. To govorim o kratkom periodu, možda na neki duži period će se vidjeti nedostatak dva glavna igrača. Ne bi se vodio time da će oni biti lošiji zbog njihovog nedostatka. Treba ih respektirati, oni su košarkaška nacija koja živi to. Mi se moramo koncentrirati na nas, kvalitetu imamo, trebamo je samo posložiti i odigrati na pravi način muški i kroz čvrstu obranu ne dozvoliti njima da se razmašu previše.

Prije kvalifikacijskih utakmica, slijede dvije prijateljske protiv znatno oslabljene Slovenije, ako uopće možemo to nazvati prijateljskim utakmicama jer uvijek su to utakmice na nož.

- Dobro će nam doći da odigramo utakmicu zato što je utakmica neko mjerilo svega što radiš. Ne možeš ti treningom postići ono što utakmicom možeš. Nadam se da ćemo u drugoj utakmici u Celju u momčadi imati i Simona i da budemo kompletni, ako ne , sasvim sigurno će nam dobro doći te dvije utakmice pa da s nekoliko treninga u Osijeku pred punom dvoranom dočekamo Litvu.

Rok prati i sve ostale sportove, ovo ljeto bilo je plodno i prava berba medalja za naše sportaše.

- Čudo! Stvarno je ovo ljeto postojala neka energija i ozračje u cijeloj Hrvatskoj kada smo se svi veselili tim uspjesima. Mislim da je sve to krenulo s nogometom. Takva kohezija i homogenost u hrvatskom narodu, po prvi puta sam doživio da se svatko veselio uspjehu, svatko je živio za tu utakmicu. To je nešto što ja nisam doživio, igram da doživim pola od toga, potpisujem sve da doživim pola što su doživjeli nogometaši. To je san svakog nogometaša.

Koliko bi se taj nogometni rezultat i sva ta euforija mogla odraziti na vas košarkaše?

- U nekim primislima i negdje u našoj podsvijesti će biti spremljeno da težimo tome. Ja još jednom skidam kapu nogometašima i čestitam od srca. Mislim da kako vrijeme bude odmicalo dalje da ćemo sve više vrednovati taj uspjeh.

Naš je razigravač pratio dvije košarkaške selekcije U-16 i U-20 koje su osvojile zlatnu odnosno srebrnu medalju na Europskim prvenstvima.

- Gledao sam ih uživo na YouTubeu, finala U-16 i U-20. Stvarno pohvalno za jedne i druge. U-16 reprezentacija me oduševila, ima toliko talenta, toliko budućnosti, sjajni momci. Na njima je sve, koliko će sada ulagati u sebe, koliko će vjerovati u sebe, koliko rada su spremni podnijeti i to im mora biti jedna vodilja. Red, rad jer talenta imaju, temelje imaju, sada ih trebaju samo nadograditi.

Prisjetio se i sebe kada je imao 16 godina.

- Mislim da sam ja kada sam bio tih godina u U-16 jedva upao među 12 igrača, pa se poslije promijenilo i u U-20 sam bio prvi play. Nek to bude poticaj ovima koji su se već dokazali bili u prvoj petorci i ostvarili rezultat, a isto tako ne mora biti ostalima  to neki ograničavajući faktor koji nisu. Vrijeme je dugo, posebno sada u tom razdoblju između 16. i 22. godine i tu može biti svašta i može se kompenzirati sve.

Osvrnuli smo se i na novu klubsku sezonu. Zanimljivo, Rok ponuda ima, ali kluba još uvijek nema.

- Imam neke svoje uvjete više-manje koje želim zadovoljiti i dok ne dobijem to ne želim potpisati samo da bih potpisao. Imao sam tri konkretne ponude i još dosta razgovora s ostalim klubovima, ali nismo se našli. Odbio sam ove tri konkretne ponude, ali dok ne dobijem ovo što želim, miran sam u glavi, treniram dobro i ono što želim sigurno će doći jer imam dobru sezonu iza sebe.

Dotakli smo se i Dina Rađe kojeg nema na ovim pripremama jer je otputovao u Ameriku gdje će ovog tjedna biti primljen u kuću slavnih. Imamo prilike svakodnevno čitati na Dininom Facebook profilu o njegovoj karijeri i ljudima koji su imali najviše utjecaja na njega.

- Mislim da dovoljno govori to da je ušao u Kuću slavnih. Kakva je kvaliteta bio i ja ga se iskreno najviše sjećam iz vremena kada je igrao u Zadru. Naravno da ga sjećam i s televizije, iz NBA lige s kakvom je lakoćom igrao, ali najveći dojam je ostavio kada je igrao za Zadar, ja sam tada imao 12-13 godina. Čestitke na tome, ogroman uspjeh, nadam se da će i Kukoč naći tu mjesto koje zaslužuje. O njihovim vrijednostima nam dovoljno govori da u Italiji i dan danas se pišu članci i knjige, na tv emisijama se vraćaju na to razdoblje hrvatske košarke i spominju se oni.

Koliko vam znači neki njegov savjet pošto je tu uz vas ali i sve ostale mlade selekcije?

- Puno nam znači da tu imamo neki njegov savjet kratki što on dobro zna iz igračkih dana da ti u sekundi kaže s dvije riječi i da pogodi bit i da bude tu prisutan i da vidiš da se i on raduje i veseli s nama, ali ne samo on i Stojko i Toni kada su tu. To su sve imena koja su bili naši uzori, a sada ih imaš tu kraj sebe da ti daju podršku, automatski je jedan motiv više da u svemu daš ne 100, nego 105 posto jer ako su oni tu s nama na pripremama i žrtvuju se, treba to respektirati i poštovati.