Intervjui
Roko Ukić u 37. godini briljira u dresu Splita i ne razmišlja o mirovini: On je moja inspiracija

Roko Ukić u 37. godini briljira u dresu Splita i ne razmišlja o mirovini: On je moja inspiracija

Iza mene su 22 profesionalne sezone jer sam s nepunih 16 počeo igrati za prvu momčad KK Splita.

Splićanin Roko Leni Ukić, koji je kao klinac nagovještavao veliku košarkašku karijeru, u 37. godini života pokazuje da još nije vrijeme za igračku mirovinu o kojoj već neko vrijeme razmišlja. Za tportal se osvrnuo na svoju igru danas, a prisjetio se i svojih idola koji su mu još uvijek inspiracija.


U nedavnoj pobjedi Splita nad Zadrom 71:62, u sklopu HT Premijer lige, 36-godišnji Roko Leni Ukić odigrao je u dvorani Krešimira Ćosića briljantnu utakmicu. Završio je susret s 26 koševa (trice 5-8), a uz to je s tri uzastopne trice, u samoj završnici, prelomio hrvatski derbi.

'Koliko god to čudno zvučalo eto pokušavam napredovati u igri i u 37. godini života. Igram drukčije jer sam svjestan što mogu, a što ne mogu raditi na terenu. Tako sam i neke stvari kod šuteva izvana promijenio na čemu sam dosta radio. I eto vraća se…', kazao je za tportal Ukić koji će uskoro proslaviti 37. rođendan.

Foto: KK Zadar - Šime Zelić


No, ovo ljeto je zaista bio blizu odluke da e ostavi košarke, ali ipak se predomislio. Na pitanje hoće li igrati dugo kao i jedan od njegovih igračkih idola Manu Ginobili, koji je u NBA bio do 41. godine, kaže:


'Iskreno, više uopće ne razmišljam o tome i idem godinu po godinu. Puno sam puta igrao protiv Ginobilila, a u NBA-a sam upravo protiv njegovih Spursa odigrao svoju najbolju utakmicu kao NBA igrač. Da, bio mi je uz Penny Hardawayja jedan od najvećih uzora i teško da ću tako dugo izdržati u košarci. Ali vidjet ćemo… Inače, zadnji puta sam protiv Ginobilija igrao na OI u Riju kada je bio u 39 godini života i moram reći kako je bio poprilično dobar i konkretan. Uvijek sam se divio njegovim potezima, dvokoraku u kojem naglo mijenja smjer i srasti koju je imao prema igri. Čovjek je igrao na najvišoj razini do 41. godine života i on je od prvih dana bio moja inspiracija! Uvijek se bacao na glavu… Ukratko, dok osjećam da doprinosim ekipi i dok mi se igra i uživam u tome, igrat ću. A do kada je to, nemam pojma'

Strasti prema igri vam očito ne nedostaje, a sudeći po nekim utakmicama ove sezone dižete se u formi. Za igrača vaših godina nešto što se rijetko viđa?


'Ja to gledam ovako. Kada igraš dobro i kada tvoja momčad pobjeđuje, povećava se motiv za igru. Dok je tako ja uživam. A kada igraš loše, kada ti momčad gubi, onda naravno gubiš motiv. Meni je sada najvažnije da nemam problema s ozljedama, a kako se fizički dižem i dok držim stvari pod kontrolom, tako ću propuštati sve manje treninga i utakmica.'

Foto: KK Zadar - Šime Zelić 

Za kraj se dotakao i odlaska u igračku mirovinu o čemu već neko vrijeme intenzivno razmišlja.

'Svi koji me znaju – a i vama sam to govorio – znaju da zadnje tri, četiri godine razmišljam i govorim kako mi je ovo vjerojatno zadnja sezona. Rano su me uhvatile neke kronične ozljede tako da sam, iskreno, o kraju karijere dosta rano počeo razmišljati. No, eto, pazio sam na svoje tijelo, zaliječio ozljede i uskoro ću napuniti 37 i još uvijek igram. Iza mene su 22 profesionalne sezone jer sam s nepunih 16 počeo igrati za prvu momčad KK Splita. Ako tu zbrojimo i nastupe za hrvatsku reprezentaciju, za što su bila rezervirana ljeta, onda ispada da sam odradio i koju sezonu više. Čak i od neponovljivog Ginobilija!', za kraj je sa smiješkom rekao Ukić koji i danas uživa u ovoj igri kao i prvih dana kada ga je tadašnji trener Splita jasmin Repeša 'bavio u vatru' jer je u njemu vidio nešto posebno.

Foto: KK Split