Hrvatska
Regija
'Roviti' Zadrani s imperativom pobjede kreću u boj za bijeg s dna ABA lige

'Roviti' Zadrani s imperativom pobjede kreću u boj za bijeg s dna ABA lige

Autor: Paulo Sarić

Kapetan Ive Ivanov trebao bi dobiti minute, no daleko je od pune spreme.

Pogledamo li 'rostere' Cibone kroz proteklih dvadesetak sezona teško bismo našli neki koji u svojim redovima nije imao barem jednog bivšeg igrača Zadra. Ni ova godina nije iznimka za što se pobrinuo 26-godišnji Hercegovac Marko Ramljak koji je čak šest sezona nosio dres kluba s Višnjika. Poučak, jasno, vrijedi i obrnuto, što zorno pokazuje podatak da su čak četiri košarkaša koji su ovog ljeta navukli plavo-bijeli dres u karijeri nastupali za najtrofejniju hrvatsku momčad.

Najiskusniji među njima svakako je Ivan Siriščević koji se 2014. s ' Vukovima' okitio i trofejom pobjednika regionalne lige. Zahvalni krilni igrač dugi je niz godina bio žarka želja kreatora sportske politike zadarskog kluba, no zov inozemstva u dva je navrata bio jači, pa je 32-godišnji Splićanin tek ove sezone stigao na sjever Dalmacije.

Solidna obrana i konstantan šut za tri poena 'kupili' su mu mjesto u startnoj petorci kod trenera Nazora, kome se odužio solidnim partijama u prva tri kola ABA lige. Ipak, to nije bilo dovoljno da Zadrani dođu do prve ovosezonske regionalne pobjede, što je značaj derbija diglo za stepenicu ili dvije više.

Imamo imperativ pobjede. Nismo ušli u sezonu kako smo htjeli, ali mislim da imamo puno veći potencijal nego smo pokazali i nadam se da ćemo, počevši od utakmice s Cibonom, krenuti u pozitivnijem pravcu – izjavio je Siriščević u najavi večerašnjeg dvoboja.

FOTO: Zvonko Kucelin (KK Zadar)

Kako je promjena trenera nakon samo šest utakmica utjecala na momčad?

Sigurno da nije lako, ali profesionalci smo i moramo se nositi sa svime što se događa. Nije bajno, ali ne smijemo gledati tko će što napraviti jer onda zalazimo u neke druge sfere. Unutar svlačionice je stvarno dobra atmosfera i nadam se da ćemo pod vodstvom novog trenera krenuti s boljim rezultatima – kazao je nekadašnji igrač Cibone koji je s trenerom Danijelom Jusupom surađivao u dva navrata, u Splitu i Širokom Brijegu – imam pozitivno mišljenje o treneru. Dobar je stručnjak, dobro smo surađivali i ne vidim zašto ne bismo nastavili u tom tonu.

U Zadru je pritisak na igrače uvijek prisutan i neproporcionalno veći nego u bilo kojem drugom hrvatskom klubu, a on je dodatno narastao nakon lošeg otvaranja abaligaške sezone. Kao što je i trener Jusup rekao u najavi utakmice, psihološka priprema će biti izuzetno bitna.

Zadar je specifična sredina u kojoj je pritisak uvijek prisutan. Na nama je da ga probamo staviti sa strane. Sam pritisak može biti i pozitivan, ako ga okreneš sebi u korist, no nekada se ne valja time puno opterećivati. Mi smo igrači i uvijek moramo dati sve od sebe – zaključio je Siriščević.

Utakmica se igra večeras s početkom u 20 sati u dvorani „Krešimir Ćosić“.