Europa i Svijet
SAD i Australija u borbi za zlato, Brittney Griner postigla povijesni koš u polufinalu

SAD i Australija u borbi za zlato, Brittney Griner postigla povijesni koš u polufinalu

Autor: Saša Ćirić

Španjolska će u dvoboju za treće mjesto pokušati maksimalno iskoristiti prednost domaćeg terena protiv neugodne Belgije.

Svjetsko prvenstvo za košarkašice, koje se u svom 18. izdanju održava na španjolskom otočju Kanari, ulazi u svoju završnicu.

U finalu će igrati Australija, koja je u polufinalu svladala Španjolsku (72-66) i SAD, koja je bila uvjerljiva protiv Belgije (93-77).

Po već ustaljenom običaju, reprezentacija SAD-a je sačinjena od najboljih igračica iz WNBA, a predvođena je iskusnim igračicama poput Sue Bird i Diane Taurasi, ali i nešto mlađih Elene Delle Donne i Brittney Griner. Upravo je potonja tijekom polufinalne utakmice postigla jubilarni 10000. poen za američku reprezentaciju na svjetskim prvenstvima, što je svakako impresivna brojka. Nakon što su bez poraza prošle grupu D, Amerikanke su u četvrtfinalu deklasirale Nigeriju (71-40), te na taj način ušle u borbu za medalje. Pobjedom protiv Belgije su ušle u 11. finale na SP-ima, a jedini poraz doživjele su davne 1983., kada ih je u finalu porazila reprezentacija SSSR-a (84-82).

Liz Cambage slavi finale sa suigračicama (Foto: fiba.basketball)

S druge strane, najbolja igračica Australije je 203 cm visoka Liz Cambage, koja se nakon pet godina izbivanja vratila u velikom stilu u WNBA; s 23 poena po utakmici bila je prvi strijelac lige, a tome je dodavala gotovo 10 skokova. Poput svojih suparnica iz finala, grupu su prošle s pola gasa. Isti tempo ih je čekao i u četvrtfinalu, jer je Kina bila apsolutno nedorasla (83-42) goropadnim Australkama. Dvoboj sa Španjolskom je za njih bilo finale prije finala, a pokušat će ponoviti uspjeh iz 2006. godine, kada su ih Penny Taylor i Lauren Jackson vodile do jedine titule.

Španjolska i Belgija će u dvoboj za treće mjesto u 18:30, dok je veliko finale zakazano za 21:00.