Europa i Svijet
Hrvatska
Šarolika Hrvatska započinje pripreme za dugo toplo ljeto: Ovo su oni na koje Sesar može računati

Šarolika Hrvatska započinje pripreme za dugo toplo ljeto: Ovo su oni na koje Sesar može računati

Autor: HKS- Hrvatski košarkaški savez Photo: Marin Sušić/HKS

Tko je sve pozvan, a tko spreman

Veliko radno ljeto hrvatske košarkaške reprezentacije je pred vratima. Posljednji set pretkvalifikacijskih utakmica za Europsko prvenstvo 2025 na rasporedu je već za mjesec dana, a u predstojećem ciklusu reprezentacija će odigrati četiri utakmice, počevši s dva domaćinstva u Opatiji. U srijedu, 19. srpnja Hrvatska će ugostiti Irsku, a u subotu, 22. srpnja na redu je Luksemburg. Tjedan dana kasnije, 29. srpnja, slijedi utakmica u Dublinu, a 2. kolovoza u Luksemburgu.

U drugom dijelu ljeta Hrvatska će od 12. do 20. kolovoza na Olimpijskom pretkvalifikacijskom turniru u Istanbulu tražiti prolazak u olimpijske kvalifikacije.

Reprezentacija se pod vodstvom novoimenovanog izbornika Josipa Sesara okuplja za 5. srpnja, a izbornik je danas otkrio popis reprezentativaca koje će pozvati na pripreme u Opatiju.

"Ovaj se popis igrača odnosi samo na prvi dio ljetnog ciklusa, odnosno na pretkvalifikacije za Europsko prvenstvo. Radi se o igračima koji su u ovom trenutku spremni i s izraženom željom za nastupom u reprezentaciji. Naravno, kontaktirao sam i Dominika Mavru koji je rekao da u ovom trenutku nije sposoban odgovoriti na izazove reprezentacije jer treba odraditi rehabilitaciju koljena, a za ostatak ljeta ćemo još vidjeti. Razgovarao sam i s Lukom Božićem, on je također rekao da zbog svojih koljena trenutačno ne može participirati u radnom ljetu. Nažalost, zbog ozljede zadobivene u posljednjoj utakmici finala doigravanja španjolskog prvenstva Mario Hezonja će izostati s početka okupljanja te propustiti prvi dio priprema. Anti Žižiću bih i ovom prigodom čestitao na prinovi u obitelji, a zbog čega je i zatražio da ga se ovo ljeto oslobodi reprezentativnih obaveza. Naši NBA igrači moraju slijediti NBA pravila te očekujemo očitovanje lige o broju dana u kojima ćemo moći računati na njih. Tu su još i Karlo Matković i Luka Šamanić koji igraju ljetnu NBA ligu i iz tog razloga ne mogu biti od početka s nama te ćemo vidjeti kad i hoće li se uopće moći priključiti."

Kako će teći prvi dio ljetnih priprema?

"Krećemo 5. srpnja u Opatiji i tamo ćemo odraditi cijeli pripremni period do prve dvije službene utakmice s Irskom i Luksemburgom. Nakon toga odlazimo u Zagreb gdje ćemo trenirati tri dana, do odlaska na gostovanje u Irsku i potom izravno za Luksemburg, nakon čega završavamo s prvim dijelom ljeta."

U tom razdoblju Hrvatska će odigrati tri prijateljske utakmica. U nedjelju 9. srpnja Sesarovi izabrani će se u Opatiji susresti sa Slovačkom. Ova će utakmica biti zatvorena za javnost. Tri dana kasnije, u srijedu 12. srpnja, Hrvatskoj će u Kranjskoj Gori protivnik biti Kina. Priliku za vidjeti reprezentativce na djelu gledatelji će imati u subotu 15. srpnja kada će se Hrvatska u Opatiji još jednom ogledati s kineskom reprezentacijom, u čijoj će pratnji biti i predsjednik nacionalnog košarkaškog saveza ove zemlje Yao Ming. 

POPIS REPREZENTATIVACA HRVATSKE ZA PRETKVALIFIKACIJE ZA EUROPSKO PRVENSTVO - SRPANJ 2023.

  • KAPUSTA BORNA
  • GNJIDIĆ LOVRO 
  • FILIPOVIĆ GORAN
  • KALAJŽIĆ MATE
  • PERKOVIĆ TONI
  • BADŽIM ROKO
  • KRAJNOVIĆ LUKA
  • DREŽNJAK MATEO
  • MAZALIN LOVRO
  • SERDARUŠIĆ RENATO
  • PRKAČIN ROKO
  • DREŽNJAK DARIO
  • MENALO LEO
  • BRANKOVIĆ DANKO
  • VRANKOVIĆ ANTONIO
  • LJUBIČIĆ KREŠIMIR

PRETKVALIFIKACIJSKE UTAKMICE ZA EUROPSKO PRVENSTVO 2025

  • 19.7.2023. u 20:00 Hrvatska - Irska (Opatija)
  • 22.7.2023. u 20:00 Hrvatska - Luksemburg (Opatija)
  • 29.7.2023 u 15:30 Irska - Hrvatska (Dublin)
  • 2.8.2023. u 20:15 Luksemburg - Hrvatska (Luksemburg)

Utakmice pretkvalifikacija za Europsko prvenstvo moći će se pratiti u prijenosu uživo na SportKlubu i na FIBA YouTube kanalu.

Podsjetimo, u trećem krugu pretkvalifikacija sudjeluju: Hrvatska, Austrija, Bugarska, Danska, Norveška, Rumunjska, Slovačka i Švicarska, a pridružuju se Albanija, Irska, Kosovo i Luksemburg koji se nisu bili plasirali u drugi krug. Ovih 12 zemalja podijeljeno je u četiri skupine po tri ekipe, a u skupinama igra svatko sa svakim, kod kuće i u gostima. Dakle, reprezentacijama slijede četiri utakmice, a sve to u periodu od 19. srpnja do 5. kolovoza. Naravno, samo prvi u skupinama napreduju dalje u kvalifikacije za EP.

Službena FIBA mrežna stranica pretkvalifikacija za Europsko prvenstvo

U drugom dijelu izrazito aktivnog ljeta, od 12. do 20. kolovoza, na rasporedu je Olimpijski pretkvalifikacijski turnir. Sudjeluje 16 europskih zemalja raspodijeljenih u četiri skupine po četiri reprezentacije, a  jedna zemlja domaćin je dvjema skupinama. Dvoje najboljih iz svake od skupina odigrat će polufinale, a zatim finale s najboljim iz druge skupine. Pobjednici finala osvajaju plasman na Olimpijski kvalifikacijski turnir. Odnosno, od početnih 16 zemalja, dalje napreduju samo dvije.

Sustav kvalifikacija na Olimpijske igre 2024. u Parizu detaljnije pogledajte OVDJE.

Prije odlaska u Istanbul Hrvatska će u Ljubljani 8. kolovoza odigrati prijateljsku utakmicu s reprezentacijom Slovenije.