Intervjui
Šest trofeja zadarskog 'Vuka s Wall Streeta'

Šest trofeja zadarskog 'Vuka s Wall Streeta'

Autor: Paulo Sarić

Uoči dvoboja s Dubrovnikom koji će se vjerojatno pokazati ključnim u borbi za ulazak u kvalifikacije za Jedinstvenu prvu ligu donosimo vam intervju s ponajboljim igračem jedne od najljepših ovosezonskih priča u hrvatskoj košarci.

Dio je poznatog trojca Palac-Palčić-Prstec koji je prije nekoliko godina ušao u urbanu legendu košarkaških sladokusaca nakon što je nadahnuti TV komentator tako prokomentirao činjenicu da su se navedena trojica sličnog prezimena u isto vrijeme našli na parketu u dresu Križevaca. Rođen je u Zadru, ima 27 godina, u dosadašnjoj je karijeri osvojio šest trofeja te je jedan od oslonaca Sonik Puntamike. Radi se o Dinu Palčiću, razigravaču jedinog niželigaša koji je izborio plasman na završni turnir Kupa „Krešimir Ćosić“.

Sama činjenica da je rođen u Donatovom gradu igrala je ključnu ulogu u ljubavi prema loptanju pod obručima.

- Pošto je cijeli grad okrenut klubu te se košarka u dvorištu igrala od malih nogu otac me sa samo šest godina odveo na trening u školu košarke Prvi koš. Odmah sam se zaljubio i nisam trenirao niti jedan sport u međuvremenu – započinje Palčić i nastavlja – u pretkadetima sam prešao u KK Zadar gdje sam se zadržao do druge godine juniora kada sam prešao u Borik. Sjećam se da smo tada po prvi put u povijesti pobijedili juniore Zadra što je bila velika stvar. Imali smo šestoricu dvoznamenkastih igrača…


FOTO: Šime Zelić (Basketball.hr)

Kao i dobar dio mladih momaka, i Palčić je nakon završetka juniorskog staža prioritet stavio na obrazovanje.

- Odlučio sam upisati fakultet, a izbor je pao na ekonomiju u Rijeci. Ni košarku nisam zanemario, i dalje sam trenirao dva puta dnevno, no procijenio sam da mi je diploma prioritet jer nikada ne znaš što će na kraju biti od igračke karijere. Otišao sam u KK Kraljevica koja je tada igrala A2 ligu zapad. U klubu je bilo dosta Zadrana, od Troskota, Begonje, Buterina… Već smo prve godine izborili kvalifikacije za popunu A1 lige što smo još jednom ponovili. Uvijek sam težio tražiti klubove pri vrhu druge lige koji se bore za ulazak u elitni razred hrvatske košarke jer sam želio da košarka ostane na visokoj razini. Tijekom pet godina studiranja u Rijeci nosio sam i dres Škrljeva s kojim sam također igrao kvalifikacije za popunu A1 lige, a nakon završetka faxa odlučio sam se posvetiti košarci. Luka Bujas me pozvao u Križevce u kojima sam prvi put okusio igranje prve lige. Bilo je to jako lijepo iskustvo. Imao sam dobru minutažu i uspjeli smo ostati u ligi, no želio sam se okušati u inozemstvu pa sam pošao u Njemačku – otkriva Palčić.

Zadranina je put odveo PSK Karlsruhe, ambiciozni klub koji se tada natjecao u četvrtom razredu njemačke košarke. Zahvaljujući dobrim igrama čitave momčadi u dvije su godine dvaput izborili promociju te su ušli u ProA ligu u kojoj i dan danas nastupaju.

- Uvjeti su bili izvrsni. Osjetna je razlika u odnosu na Hrvatsku, čak i u nižim ligama. Igrač se ne treba brinuti o stvarima koje kod nas stvaraju stres, od plaće do fizioterapeuta. Klub je riješio smještaj, imao sam stan koji je u prizemlju imao i bazen. Nijemci drugačije gledaju na košarku, njima je to čista zabava i razonoda od radnog tjedna pa su i dvorane popunjenije. Sjećam se da nas je u nižim ligama gledalo osamstotinjak gledatelja. Zaista sam uživao – govori 27-godišnji Zadranin i povlači kulturološku paralelu s Hrvatskom, točnije Rijekom – Rijeka je liberalan grad, pogotovo za hrvatske uvjete te mi se na prvu svidio. Ljudi su opušteni i prijateljski raspoloženi. Nijemci su, pak, podosta zatvoreniji, pogotovo stariji građani. 


FOTO: Šime Zelić (Basketball.hr)

Nakon povratka iz Njemačke vratio se u Škrljevo, a prošlu je sezonu proveo u KK Jazine Arbanasi s kojim je izborio ulazak u HT Premijer ligu. S obzirom na kvalitetu igračkog kadra, koja se na koncu potvrdila i u kvalifikacijama, brojni su očekivali da će momčad ostati na okupu i da će, uz pokoje pojačanje, započeti nova lijepa priča zadarske košarke.

- Nadao sam se da ćemo ostati skupa. Bili smo dobra klapa, imali smo dobrog trenera i dobro se radilo te sam očekivao da ćemo dovesti nekoliko zadarskih momaka koji su na našoj razini i pojačati se s pokojim igračem sa strane koji će biti 20-30 posto kvalitetniji od nas. Mislio sam da ćemo krenuti u projekt kakav je svojedobno bio KK Borik Puntamika i da ćemo narednih četiri ili pet godina biti stabilan premijerligaš koji bi i Zadru dao šansu da razvije pokojeg mladog košarkaša. Nažalost, uprava je odlučila krenuti u drugom smjeru.

Šteta, jer da je bilo ujediniti igrački kadar Jazina i Sonika ta bi ekipa sigurno brodila HT Premijer ligom i, u najmanju ruku, koketirala s doigravanjem. Ipak, dok jednom ne smrkne, drugom ne svane. Četiri mlada Zadranina koja su ljetos bili na treninzima Jazina (Ceranja, Jurjević, Palčić i Pešut) na koncu su se skrasila u Sonik Puntamici i napravila, slobodno možemo reći, povijesni rezultat. Prošli su mjesec, kao jedina momčad iz trećeg ranga hrvatske košarke, sudjelovali na završnom turniru Kupa „Krešimir Ćosić“.

- Plasman u četvrtfinale kupa je uistinu velika stvar. Neovisno o rezultatu, to nam je bila nagrada za trud i rad tijekom čitave sezone – priznaje ljevoruki razigravač i prisjeća se kako je došlo do potpisa za Sonik Puntamiku - do prvih je kontakata došlo još tijekom ljeta dok sam bio na treninzima Jazina i nakon što sam vidio kako će se tamo rasplesti situacija odlučio sam prihvatiti ponudu Sonika. Skupili smo zaista dobru ekipu. Imamo dosta igrača s prvoligaškim iskustvom pa je lakše raditi nego što bi bilo u većini klubova koji se natječu u Drugoj ligi. Siguran sam da mogu još pet ili šest godina igrati prvu ligu, no na sezonu gledam kao na priliku da izborimo plasman u viši rang.


FOTO: Šime Zelić (Basketball.hr)

Sonik u nedjelju ima, ako ne meč onda svakako break-loptu za takvo što. Puntamika gostuje na jugu Hrvatske kod Dubrovnika, momčadi koju je već dvaput pobijedila ove sezone. Jednom u kupu, drugi put u prvenstvu.

- U obje smo utakmice vodili petnaestak razlike, no to nije toliko bitno. Dubrovnik se pojačao u odnosu na prva dva dvoboja. Doveli su Glavinića, koji je poznato ime hrvatskim ljubiteljima košarke, i Bobana iz Vrijednosnica. Radi se o igračima s iskustvom igranja u prvoj ligi. Glavinić se vratio iz mirovine, no još je lani zabijao dvadesetak koševa u redovima Kaštela. Iako smo ih dvaput pobijedili, radi se o vrlo dobroj ekipi i bila bi šteta da oba kluba ne dobiju priliku ući u Jedinstvenu prvu ligu pošto smatram da bi se obje momčadi borile za sam vrh tablice – kazuje Palčić koji ne želi preuzimati ulogu favorita – bit će to egal utakmica. Imaju vrlo dobre igrače s prvoligaškim iskustvom. Očekujem veliku borbu i susret koji može otići na obje strane. No, već smo ih jednom pobijedili u Gospinom polju, pa zašto ne bismo ponovno?

Pred kraj nekoliko osobnijih pitanja. Palčić se u dugogodišnjoj karijeri naosvajao prvih mjesta u ligama u kojima je igrao, pa nije lako izabrati trenutak koji mu se najviše urezao u sjećanje.

- Ništa mi specijalno ne pada na pamet. Osvojio sam šest naslova nižih liga u karijeri, dva s Kraljevicom, dva sa PSK-om te po jedan sa Škrljevom i Jazinama. Ako trebam nešto izdvojiti bio bi to plasman u ProA ligu s Karlsruheom. Iznenadili smo i sami sebe i upravu kluba. Nitko nije očekivao takav rezultat. Cilj je bio da jednom u tri sezone izborimo plasman u viši rang, a mi smo to uspjeli ostvariti dvije sezone zaredom – prisjeća se Palčić.

FOTO: Šime Zelić (Basketball.hr)

Pošto igranje u Drugoj ligi nije način osiguravanja egzistencije, u praksu je pretvorio naučeno na fakultetu pa se uz košarku bavi iznajmljivanjem apartmana.

- Završio sam ekonomski fakultet te se uglavnom bavim bookingom i stvarima vezanim za apartmane. Nije to stalni posao, no stvorio sam si bazu pa imam što raditi dok košarkaška sezona ne traje. Vidim se u tome u budućnosti, jer dok ima svijeta bit će i turizma – smatra Palčić koji je svjestan da je Republika Hrvatska došla blizu točke zasićenja te je uvjeren da to nije održiv put razvoja hrvatskog gospodarstva. U slobodno se vrijeme bavi i investiranjem u kriptovalute – dosta sam rano ušao u to, još dok je Bitcoin bio na nižim razinama pa sam tu nešto zaradio.

Za razliku od ulaganja u kriptovalute koje je kod nas i dalje egzotično, iako nipošto ne bi trebalo biti, u slobodno se vrijeme bavi klasičnim stvarima koje bi se mogle staviti pod maksimu „voli sve što vole mladi“.

- Živim s curom i ne izlazim koliko sam nekada znao, možda jednom mjesečno. Osim ležanja na kauču – što je istaknuo s ponosom u glasu - opušta me vožnja bicikla. Kada imam vremena pogledam film i to je to.

Najdraži mu je „Vuk s Wall Streeta“. Hoće li u stilu Jordana Belforta zaraditi na špekulantskom tržištu ostaje za vidjeti. Ono što je sigurno je da će u nastavku sezone, počevši u nedjelju, predstavljati veći problem protivničkim obranama od istrage FBI-ja junaku kojeg je glumio Leonardo Di Caprio.