Europa i Svijet
Hrvatska
Sjeverna Makedonija 'otpala' zbog Covida 19, cure igraju samo protiv Njemačke

Sjeverna Makedonija 'otpala' zbog Covida 19, cure igraju samo protiv Njemačke

Kvalifikacije za EP.

Ženska seniorska reprezentacija Hrvatske nalazi se u ‘balonu’ u Rigi, glavnom gradu Latvije s jedinim ciljem da posljednje kvalifikacijske utakmice okrene u svoju korist i plasira na Europsko prvenstvo. Prvobitnim rasporedom planiran je susret s Njemačkom 4. veljače te sa Sjevernom Makedonijom u subotu, 6. veljače.

No, prijelomna vijest jest da reprezentacija Sjeverne Makedonije neće moći nastupiti u ovom ciklusu. Prema trenutačno raspoloživim informacijama, dva člana makedonskog stožera su uoči puta bila pozitivna na koronavirus, no u ovom slučaju, i većina igračica i ostatak stožera se smatraju bliskim kontaktima te su nadležne zdravstvene institucije Sjeverne Makedonije procijenile da bi putovanje bilo preveliki rizik (unatoč negativnim testovima), kao i da ostatak reprezentacije treba ostati u samoizolaciji.

I naša je reprezentacija, kao i mnoge druge, pogođena sveprisutnom epidemijom, na put nisu krenuli izbornik Stipe Bralić i pomoćna trenerica Iva Borović Gregov. No, kako je izbornik Bralić bio pozitivan i na serološkom testiranju, odnosno test je pokazao postojanje antitijela, HKS radi sve što je u ovom trenutku moguće kako bi se izbornik ipak priključio u reprezentaciji. Naime, dogovorena su ponovna testiranja te, ako novi test na COVID virus bude negativan, Bralić će se u srijedu, 3. veljače, priključiti reprezentaciji.

Trenutačno glavnu trenersku riječ vodi pomoćni trener reprezentacije Goran Gunjević, a danas u Latviju stiže i Mladen Erjavec, instruktor HKS-a.

Trenera Gorana Gunjevića smo uhvatili za pokoju riječ o nesvakidašnjoj situaciji koja je, čini se, zahvatila poveći broj reprezentacija.

„Malo nas je uhvatila neugodna situacija, no bili smo spremni i na to. Uvijek postoje i varijante B i C, tako smo se pripremali i za prvi balon. Tada nas je dohvatilo na igračkom kadru, a sada nažalost na stručnom kadru.“

Prošao je tako i prvi trening ovog ciklusa…

„Jutarnji trening je protekao odlično. Djevojke su došle motivirane, znaju što im je glavni zadatak i cilj i vidi se na njihovim licima da su spremne na to.“

Njemačka reprezentacija je ostala bez dvije svoje uzdanice: Gülich i Sabally, koliko to mijenja našu igru?

„Zapravo, Sabally nije bila ni u prvom balonu pa su i dalje igrale jako dobro. Nedostatak Gülich ih je sigurno oslabio, ali ono što mene osobno veseli, ali i cijeli stožer i Savez je naš roster. Vratila se Marija Režan, došla je Iva Slonjšak, Ivana Tikvić, Lea Miletić… tako da imamo u neku ruku slatke brige jer otkako su se one vratile, mi više ne gledamo ni prema Njemicama ni bilo kojem drugom protivniku. Čisto smo fokusirani na sebe i svoje mogućnosti.“

Kvalifikacijsku utakmicu za Europsko prvenstvo Njemačka-Hrvatska pogledajte u četvrtak, 4. veljače s početkom u 15:30 uživo na programu SPTV-a te na službenom FIBA YouTube kanalu.