Europa i Svijet
Regija
Slovenci dobili veliko pojačanje pod koševima

Slovenci dobili veliko pojačanje pod koševima

Autor: Paulo Sarić

Interes za igranjem za reprezentaciju susjedne države je obostran pošto je slovensko državljanstvo Amerikancu omogućilo potpisivanje novog ugovora s Real Madridom.

Iako se nije našao na originalnoj listi izbornika Igora Kokoškova, Amerikanac Anthony Randolph je nakon dobivanja slovenskog državljanstva našao svoje mjesto na širem popisu za nadolazeći Eurobasket. Već se mjesecima govorilo da je visoki igrač Real Madrida novi slovenski reprezentativac, no procedura dobivanja državljanstva nije bila dovršena do dana kada je slovenski izbornik objavio prvi popis 29-orice, pa se na njemu nije našlo ime tamnoputog Amerikanca.

Ipak, sve je zgotovljeno na vrijeme pa će Randolph od početka priprema biti na raspolaganju izborniku Kokoškovu, s ogromnim izgledima da se nađe na konačnom popisu putnika u Finsku.

- Drago mi je što sam dobio priliku da zaigram za Sloveniju. Igranje za Sloveniju predstavlja novi veliki izazov u mojoj karijeri. Dat ću sve od sebe da opravdam povjerenje koje su mi ukazali Košarkaški savez Slovenije i izbornik Igor Kokoškov – rekao je novopečeni Slovenac za službene stranice saveza.


Punim imenom Anthony Erwin Randolph Jr. rođen je 1989. godine u Njemačkoj gdje su mu roditelji obnašali vojničku dužnost. Kao mlad se preselio u Kaliforniju, da bi srednjoškolske dane proveo u Texasu. Nakon jedne godine na sveučilištu 14. pickom na draftu su ga odabrali Golden State Warriorsi. Nakon dvije godine u Oaklandu zamijenjen je u New York Knickse gdje se nije dugo zadržao prije nego je u sklopu zamjene za Carmela Anthonyja poslan u Minnesotu. Uslijedile su epizode u Denveru i Orlandu da bi se 2014. zaputio u Europu potpisavši za Lokomotiv Kuban. Vrlo dobre predstave u dresu ruske momčadi dovele su ga do španjolskog diva s kojim je prije dva dana potpisao novi ugovor. Pri produljenju ugovora s madridskom momčadi ključnu je ulogu odigralo dobivanje slovenskog državljanstva čime se američki igrač prestao računati u kvoti stranaca i oslobodio jedno mjesto za, najvjerojatnije američko, pojačanje svojoj momčadi. Stoga ni ne čudi velik interes za igranjem za reprezentaciju susjedne države.

- Anthony Randolph je velik dobitak za naš tim jer igra na poziciji na kojoj imamo najmanji izbor igrača. Zahvaljujemo se Vladi Republike Slovenije koja je omogućila da Randolph zaigra u slovenskom dresu. Uvjeren sa da će Randolph opravdati naše povjerenje. Želimo dugoročnu i uspješnu suradnju – izjavio je predsjednik Košarkaškog saveza Slovenije.