Europa i Svijet
Slovenci odradili zagrijavanje za četvrtfinale

Slovenci odradili zagrijavanje za četvrtfinale

Autor: Paulo Sarić

I uz lošu partiju Dragića do lagane pobjede.

Slovenija je u prvom susretu osmine finala Europskog prvenstva u Istanbulu rutinski svladala Ukrajinu rezultatom 79-55 i odradivši posao izborila daljnju fazu natjecanja. Ukrajinci nisu imali šanse. Posljednje izjednačenje na semaforu je stajalo do treće minute igre, a od onda do kraja utakmice naši zapadni susjedi nisu ispuštali prednost. Ona je nakon manje od tri minute iznosila najmanje dva posjeda, a na dvoznamenkastu su razliku izabranici Igora Kokoškova otišli tricom Klemena Prepeliča za 19-7 u osmoj minuti dvoboja.

U nastavku smo gledali istu priču. Slovenci su malo po malo gradili prednost koja je na poluvremenu iznosila 15 koševa. Ako je i bilo ikakve sumnje oko pobjednika, ona je razriješena serijom 11-2 u trećoj četvrtini koju su pokrenuli Luka Dončić i Anthony Randolph. Upravo je potonji tricom prebacio razliku od 20 poena. Slovenija je nekoliko puta bila na domak probijanja margine od 30 razlike, no svaki puta su ostali za koš prekratki. No, to je u globalu bilo nebitno. U posljednjih deset minuta izbornik Kokoškov je odlučio odmoriti glavne vedete i dati priliku igračima s klupe što je omogućilo Ukrajini da ublaži poraz.

Sloveniju je do četvrtfinala predvodio Anthony Randolph koji je odigrao svoju napadački najbolju utakmicu turnira ubacivši 21 koš, a slijedili su ga Dončić i Prepelič s po 14, čemu je najbolji mladi igrač u Europi dodao i deset skokova i šest asistencija. Jedini dvoznamenkasti u ukrajinskim redovima bio je Pustozvonov koji je zabio 11 poena.

Slovence u četvrtfinalu očekuje bolji iz sutrašnjeg dvoboja između Latvije i Crne Gore.