Europa i Svijet
Regija
Slovenski izbornik pozvao igrača iz druge lige

Slovenski izbornik pozvao igrača iz druge lige

Autor: Paulo Sarić

Na popisu i centar Cedevite.

Izbornik muške seniorske reprezentacije Slovenije, Igor Kokoškov, objavio je danas na konferenciji za medije širi popis na kojemu se našlo 29 košarkaša na koje računa za Eurobasket. Slovenski stručnjak je pozvao većinom provjerene igrače, a svoje mjesto na njemu su zaslužila i petorica debitanata: Jakob Čebašek, Tadej Farme, Gregor Hrovat, Jan Kosi i Martin Krampelj.

Među 29 imena najzvučnije je ono razigravača Miami Heata, Gorana Dragića, koji je ujedno i jedini NBA igrač na popisu, a uz njega treba istaknuti najvećeg europskog talenta u zadnje vrijeme Luku Dončića.

Na popisu se našao i nedavni osvajač prvenstva Hrvatske s Cedevitom, visoki Mirza Begić, ali i bivši Vuk – Žan Mark Šiško koji je poziv u najjaču slovensku vrstu dobio unatoč tome što je njegova Ilirija nastupala u drugoj ligi. Begić je povratnik u slovensku reprezentaciju nakon tri godine, a za svoje mjesto u sastavu borit će se s drugim centrom podrijetlom iz Bosne i Hercegovine, Alenom Omićem, pošto obojica imaju status naturaliziranih igrača i samo jedan može otputovati, prvo na sjever, a kasnije vjerojatno i na jug Europe.

- Nakon dugačke sezone i pomnog praćenja potencijalnih kandidata za nastup u dresu slovenske reprezentacije na Europskom prvenstvu 2017. godine, na širi sam popis uvrstio 29 košarkaša. Glavni kriterij pri odabiru kandidata bila je njihova igra i ponašanje u klubovima, te njihov razvoj i napredak u posljednjih nekoliko sezona.

Pred nama je važno ljeto. Najvažnije je da igrači vrijeme nakon završetka klupske sezone iskoriste za odmor te fizički i psihički oporavak i da zdravi i motivirani dođu na početak priprema. Sami odlučujemo o svojoj spremnosti za predstojeće Europsko prvenstvo i je naša prednost – riječi su slovenskog izbornika Kokoškov, kako prenosi košarka.si.

Slovenija svoju skupinu Europskog prvenstva igra u Finskoj, te joj je pripala i čast otvaranja 40. smotre najboljih europskih reprezentacija, 31. kolovoza, kada će se susresti sa Poljskom. Ukoliko izbore prolazak skupine Slovenci će se u drugome krugu, koji će se igrati u najvećem turskom gradu, susreti sa jednom od momčadi iz skupine B.

Pripreme počinju 19. srpnja, a konačan popis igrača koji će braniti boje susjedne nam države doznat ćemo krajem lipnja.

POPIS IGRAČA: Jan Barbarič, Mirza Begić, Jaka Blažič, Tomaž Bolčina, Vlatko Čančar, Jakob Čebašek, Žiga Dimec, Luka Dončić, Goran Dragić, Tadej Ferme, Gregor Hrovat, Erjon Kastrati, Jaka Klobučar, Jan Kosi, Martin Krampelj, Luka Lapornik, Miha Lapornik, Blaz Makhovic, Edo Murić, Aleksej Nikolić, Mitja Nikolić, Alen Omić, Klemen Prepelič, Matic Rebec, Luka Rupnik, Žan Mark Šiško, Miha Vasl, Gašper Vidmar i Saša Zagorac.