Hrvatska
Slučaj  utakmice Cibona-Split: HKS će predložiti FIBA-i da se odluke sudaca uvrste u moguće povrede materijalnih pravila

Slučaj utakmice Cibona-Split: HKS će predložiti FIBA-i da se odluke sudaca uvrste u moguće povrede materijalnih pravila

Autor: HKS - Hrvatski košarkaški savez Photo: Marin Sušić/HKS

Odluka Arbitraže HKS-a o žalbi KK Split: Službena košarkaška pravila na prepoznaju odluke sudaca kao kriterij za žalbu

Nakon utakmice osmine finala Kupa Krešimir Ćosić između KK Cibona i KK Split u srijedu, 7. prosinca 2022. KK Split je uložio žalbu na odigranu utakmicu. Nakon razmatranja svih triju točaka žalbe, Povjerenik natjecanja, g. Božo Perković, donio je odluku kojom se žalba odbija kao neosnovana.

KK Split je potom podnio žalbu protiv odluke Povjerenika natjecanja Bože Perkovića Arbitraži HKS-a koja je u sastavu: dr.sc. Krešimir Škarica, kao predsjednik vijeća Arbitraže te Maro Ogresta i Marijeta Pavlović kao članovi vijeća odlučila da se žalba KK Split odbija.

Tekst cijele odluke Arbitraže: Arbitraža konačna Odluka 13.12.2022

Pri tome želimo naglasiti da, kao što se može iščitati i iz same odluke Arbitraže, FIBA ne prepoznaje odluke sudaca kao kriterij za žalbu kluba, odnosno ni jedna odluka sudaca nije dostatna za poništenje utakmice.

Kao jedini valjani razlozi za podnošenje žalbe kluba u Dodatku C.1 Službenih košarkaških pravila navedene su pogreške pomoćnih sudaca (zapisničara, mjeritelja vremena), a nikako sudaca na terenu. Uz to, navedeni valjani razlozi za podnošenje žalbe su odluka o odgađanju ili ne igranju utakmice te slučaj kada netko od igrača ili trenera nije imao pravo nastupa (nije bio licenciran).

S obzirom da su Službena košarkaška pravila striktna i ograničavajuća, ni Povjerenik natjecanja, niti članovi Arbitraže nisu mogli drugačije odlučiti o žalbi KK Split, a da ista odluka ne bude pravno pobijena. Jedina pravna mogućnost Povjerenika natjecanja je i iskorištena te su uočeni nedostaci u odlukama sudaca, a posljedično i opunomoćenika utakmice obuhvaćeni .

Iako je ovaj slučaj bio prvi takve vrste, HKS prepoznaje da Službena košarkaška pravila FIBA-e trenutačno nisu optimalna te kako postoji prostor za poboljšanje. Stoga ćemo našoj krovnoj organizaciji predložiti promjene istih na način da se odluke sudaca uvrste u moguće povrede materijalnih prava, a sve u svrhu što pravednijeg tretmana svih dionika košarkaške igre.

U odnosu na dio žalbe KK Split koji se odnosi na mjerenje vremena, ili tvrdnje kako sat za igru nije bio propisno zaustavljen, Arbitraža je odlučila kako se radi o neznatnoj razlici u vremenu, odnosno trenutku vremena potrebnog da osoba reagira na određenu situaciju, tj. da 0,2 sekunde nisu mogle utjecati ni na koji segment košarkaške igre pa tako ni na krajnji rezultat.