Europa i Svijet
Spahija doveo najopasnijeg igrača prvog protivnika Hrvatske na Eurobasketu

Spahija doveo najopasnijeg igrača prvog protivnika Hrvatske na Eurobasketu

Autor: Paulo Sarić Photo: ACB Photo/ F. Ruso

Kane je prije nešto manje od dva mjeseca dobio mađarsko državljanstvo, te će uz Hangu biti najveća prijetnja izabranicima Aleksandra Petrovića.

Jedan od najboljih igrača mađarske reprezentacije, hrvatskog suparnika u skupini na EuroBasketu u Cluju, DeAndre Kane potpisao je ugovor s izraelskim Maccabijem. Bivši izbornik hrvatske reprezentacije Neven Spahija doveo je novo pojačanje u Tel Aviv, a ovaj puta se radi o iskusnom Amerikancu s mađarskom putovnicom koji pokriva obje bekovske pozicije.

- Kane može ući s klupe i biti vrlo dobra zamjena za igrače na pozicijama 1 i 2. Riječ je o izvrsnom i čvrstom te vrlo kompetitivnom vanjskom igraču koji je jako dobro upoznat s izraelskom ligom – kratko je prokomentirao svoju novu akviziciju trener Maccabija za službene stranice kluba.

Nakon završetka sveučilišne karijere koju je podijelio između Marshalla i Iowa Statea karijeru je započeo u ruskom Krasnom oktobru, no on i Rusija nisu bili dobar par pa se ubrzo preselio u belgijski Antwerp. Pretprošlu je sezonu započeo u Ulmu, da bi je završio u izraelskom Hapoel Eliatu. Po već ustaljenoj špranci i lani je promijenio dva kluba. Počeo je u Rusiji, a završio u Španjolskoj. Ipak, razlog njegovog čestog mijenjanja poslodavaca nije bilo njihovo nezadovoljstvo prikazanom igrom već je uzorkovano isključivo financijskim motivima. Čim bi dobio bolju ponudu, Amerikanac bi mijenjao klub. Iz istih je motiva prije malo manje od dva mjeseca uzeo mađarsko državljanstvo te će biti jedan od najopasnijih igrača prvog protivnika Hrvatske na nadolazećem EuroBasketu.

Snažni i atletski nadareni bek koji se posebno diči svojom igrom u obrani i sposobnošću da skuplja skokove gotovo kao centar najbolje je brojke bilježio početkom prošle sezone u Nižnji Novgorodu gdje je igrao zajedno s kapetanom naše „kineske“ reprezentacije Tomislavom Zubčićem. Noseći dres ruskoga kluba prosječno je zabijao 16.3 koša te hvatao 7.3 skoka po utakmici, što je više nego dvostruko u odnosu na našeg krilnog centra. Uz to je bilježio gotovo četiri asistencije u prosjeku.


Ugovor s Maccabijem potpisao je na dvije godine, po formuli 1 + 1.