Europa i Svijet
Španjolska i Francuska u velikom finalu, Aco "ureknuo" i Njemačku

Španjolska i Francuska u velikom finalu, Aco "ureknuo" i Njemačku

Autor: Teo Cilar Photo: FIBA

Francuska očekivano, Španjolska iskoristila ponuđenu priliku i šokirala Njemačku.

Nakon što su u četvrtfinalu izbacili Sloveniju, Poljska našeg Igora Miličića vjerovala je u još jedno čudo i pobjedu protiv Francuske u polufinalu Eurobasketa, ali to se nije dogodilo. Utakmica je bila jednosmjerna od samog početka, a očito fizički i psihički ispuhani Poljaci nisu imali snage iznenaditi još jednom. Susret je na kraju završio rezultatom 95:54

Francuska je dominirala u obrani, a Poljaci su tokom cijelog susreta izgledali nemoćni, ništa im nije polazilo za rukom, do slobodnog šuta su dolazili teško, a nije bilo niti pokojeg laganog poena iz prodora. Iako minus 16 koliko je bilo na poluvremenu nije izgledalo tako strašno, a s tim rezultatom Poljaci su još uvijek bili u utakmici, dojam koji su ostavili bio je loš i bilo je jasno da će se vrlo teško vratiti u utakmicu u drugih 20 minuta. Francuska nije popuštala i do kraja je potpuno razbila Poljsku kod koje niti jedan igrač nije zabio dvocifren broj poena na utakmici. Najbliži tomu bili su A.J. Slaughter i Michal Michalak s 9 poena dok je junak utakmice sa Slovenijom Mateusz Ponitka bio zaustavljen na svega 7 poena. Najbolji kod Francuske Guerschon Yabusele s 22 poena i 4 skoka. 

Jednu vrlo zanimljivu utakmicu odigrali su domaćini Njemačka i Španjolska. Španjolska je bila bolja u prvom periodu, a u drugoj su četvrtini imali i 9 poena prednosti. Da to preokrene u drugoj četvrtini, Njemačkoj je bila potrebna minuta i pol, a nešto više od dvije minute da dođu do 7 poena prednosti. Na odmor se otišlo s pet poena prednosti Njemačke. Domaćini su bolje otvorili treći period, došli do osam poena prednosti, ali sada se Španjolska vratila i povela s četiri poena razlike. Njemačka opet puno bolja u drugom dijelu trećeg perioda te na 1:30 do kraja perioda dolazi do najviših plus 10 na susretu, bilo je 71:61. Španjolska je ipak smanjila na minus šest uoči posljednjih deset minuta. Njemačka je držala stečenu prednost više od dvije i pol minute posljednje četvrtine, bili su na 77:70, a tada su počeli prebrzo riješavati svoje napade, nisu imali strpljenja, niti preciznosti, a Španjolska se brzo vratila u egal, a zatim i preuzela vodstvo. Kada su na 3:30 do kraja došli na plus šest, lampica za alarm kod Njemačke se upalila, lopta je bila sve "teža" kod šuta i nije ulazilo kao u nekim prijašnjim utakmicama. Španjolska je rutinski privela utakmicu kraju, trener Sergio Scariolo odlično je vodio svoje igrače, a Njemačka nije uspjela doći do prilike za preokret. Na kraju potpuno zaslužena pobjeda Španjolske 96:91. Možemo reći kako je Aco Petrović ureknuo i Njemačku svojom prognozom da će osvojiti zlato. 

Odličan je kod Njemačke bio Dennis Schroder s 30 poena i 8 asistencija, podbacio je Franz Wagner s za njega skromnih 15 poena (trica 1/6). Kod Španjolske Lorenzo Brown 29 poena i 6 asistencija dok su Willy i Juancho Hernangomez ubacili 16 odnosno 13 poena.