Europa i Svijet
Hrvatska
Split: Meksikanci na krilima sjajnog Cruza pobijedili Rusiju!

Split: Meksikanci na krilima sjajnog Cruza pobijedili Rusiju!

Autor: Saša Ćirić

Jučerašnja izvedba Meksikanaca protiv Njemačke očito nije bila slučajnost.

Drugi dan natjecanja u Spaladium Areni donio je i prvo, recimo to tako, veće iznenađenje. Meksiko je u drugom dvoboju skupine A pobijedio Rusiju rezultatom 72-64.

Da bi se nešto moglo dogoditi, dalo se naslutiti još sinoć, kad su Meksikanci držali u šahu Nijemce sve do posljednjih nekoliko minuta. Danas su počeli dobro, nakon prvih deset minuta imali su dva poena prednosti (18-16), ali u drugoj dionici Rusi hvataju konce i preokreću rezultat u svoju korist. Dobre minute Andreya Vorontsevicha daju Rusima krila i nakon petnaest minuta igre odlaze na visokih +10 (22-32). Činilo se da će Meksikanci teško izdržati taj nalet, ponajprije jer njihov prvi strijelac Pako Cruz nikako nije uspijevao doći do prilike za kvalitetan šut, ali uspijevaju se sabrati i prepoloviti zaostatak do poluvremena (31-36).

Ključne minute došle su u trećoj dionici, kad je Cruz napokon uhvatio ruku, i to kako! Postigao je 11 poena u nizu te je Meksiko od -4 (37-41) došao do +7 (48-41). U posljednjoj četvrtini Rusi su pokušali pritisnuti jače na loptu, ali Cruzu su se polako priključivali i veteran Gustavo Ayon te energični razigravač Paul Stoll. Razlika niti u jednom trenutku nije pala ispod četiri poena, a pred sam kraj je čak iznosila i 13 poena u korist Meksikanaca. Rusi su u završnici pokušali samo malo smanjiti razliku za mogućnost plasmana u polufinale kroz pobjedu protiv Njemačke s dovoljnom koš-razlikom, ali trenutna forma im ne ide u prilog. Meksikanci idu na zaslužen odmor i iz prikrajka prate rasplet ove skupine, i premda nemaju sve konce u svojim rukama, imaju dobre šanse za plasman u polufinale ovog turnira. 

Najefikasniji u redovima Meksika bio je Cruz s 21 poenom, a po 11 su dodali Ayon (7 skokova, 6 asistencija) te Stoll (nevjerojatnih 6 ukradenih lopti!). Kod Rusije dva dvoznamenkasta, Semen Antonov (13) i Vorontsevich (11 poena, 8 skokova, 6 asistencija).

Utakmica Rusije i Njemačke je na rasporedu sutra u 16:30.