Hrvatska
Jusup odmorio Božića, Zadar iskontrolirao utakmicu i odnio bodove s Gripa

Jusup odmorio Božića, Zadar iskontrolirao utakmicu i odnio bodove s Gripa

Autor: Saša Ćirić Photo: KK Split/ Ivica Čavka

HT Premijer liga.

Zadar je u susretu 4. kola HT Premijer lige slavio na gostovanju kod Splita rezultatom 83-89.

Prvi ovosezonski premijerligaški dvoboj dalmatinskih abaligaša morao se zbog niza okolnosti na koje su naši klubovi (nažalost) poprilično naviknuti, odigrati u atmosferi koja ne priliči ovakvom derbiju. Zbog gustog rasporeda i dalekih gostovanja Split i Zadar su kao jedini mogući dan odigravanja utakmice imali upravo ovaj petak, ali kako se poklopilo da u susretu SuperSport HNL-a danas popodne na Poljudu svoju utakmicu odigraju Hajduk i Dinamo, košarkaši su morali prebaciti svoju utakmicu na nimalo košarkaški termin  - 16:00.

Naravno, obje momčadi žele pobjedu, ali u ovoj fazi prvenstva se neki porazi doživljavaju manje tragično od drugih. Klubovi su fokusirani na što ranije rješavanje pitanja ostanka u regionalnoj ligi, a o domaćem prvenstvu će se pobrinuti kada za to dođe vrijeme, na proljeće.

Upravo iz tog razloga Danijel Jusup nije htio umarati svog najboljeg igrača i trenutnog MVP-a AdmiralBet ABA lige, Luku Božića. Umjesto njega, u petorci gostujuće momčadi startao je Arijan Lakić. Kod Splita nikakvih iznenađenja, kalkulacija pred domaćim navijačima ne smije biti, bez obzira na to koliko ih je. Nažalost, u maloj dvorani na Gripama se okupilo tek petstotinjak gledatelja, od čega pedesetak navijača Zadra.

Susret su bolje otvorili domaći, koji su agresivnim pristupom na ofanzivnom skoku stvarali ogromne probleme Zadru. Snažni Nelson je razgrtao sve svoje suparnike pod košem i donosio druge napade Žutima, koji su brzo poveli s 8-4. Gosti se konsolidiraju i preko kapetana Ramljaka rade brzu seriju 7-0 te preuzimaju vodstvo koje, malo tko je u tom trenutku pomislio, više neće ispustiti. Na prvi odmor otišlo se sa šest poena prednosti Zadrana (15-21). Kada je Nelson u dvanaestoj minuti igre nesmotreno napravio svoju treću osobnu grešku, uvelike je olakšao posao Zadru pod košem. Dobru rolu je za goste u tom razdoblju dao Slovenac Šantelj. Jusup je u drugoj dionici dao nekoliko minuta mladom Antoniju Sikiriću, koji je uspio "preživjeti" nalete Splićana. Žuti su, ponajprije Shorter, konstantno gađali mladog igrača Zadra u obrambenim zadacima, ali nisu uspijevali kvalitetnije zaprijetiti gostima. Na poluvrijeme se otišlo s pet poena prednosti Zadra (39-44).

U trećoj četvrtini se budi dojučerašnji Splitovac Sani Čampara, koji s nekoliko dalekometnih ubačaja ne dozvoljava domaćoj momčadi bilo kakvo približavanje. Posljednjih deset minuta počinje s isto toliko poena prednosti za Zadar (61-71). Iako je Split pokušao pokazati mišiće, a osobito agresivan je u tim trenucima bio Runjić, Zadar niti u jednom trenutku nije doveo svoju pobjedu u pitanje. Split je petnaestak sekundi prije kraja došao na jedan posjed zaostatka (83-86), ali točku na i stavlja Ramljak s(p)retnim ubačajem s dodatnim bacanjem i postavlja konačnih 83-89.

Najefikasniji u redovima pobjedničke momčadi bili su Drežnjak (8 skokova) i Čampara s po 17 poena, dok su kod Splita najistaknutiji bili Shorter (19 poena, 10 asistencija i 7 skokova) odnosno Runjić (15 poena).