Hrvatska
Regija
Splitu ni plus šest 17 sekundi prije kraja nije bilo dovoljno da riješi utakmicu u 40 minuta

Splitu ni plus šest 17 sekundi prije kraja nije bilo dovoljno da riješi utakmicu u 40 minuta

Autor: Paulo Sarić

Pobjeda ugusto.

Košarkaši Splita došli su do nove pobjede u Drugoj ABA ligi. Momčad Ivice Skelina na domaćem je terenu nakon produžetka bila bolja od beogradskog Dynamica rezultatom 99-94. Iako su imali šest poena prednosti 17 sekundi prije kraja, Žutima je za trijumf trebalo dodatnih pet minuta igre.

Oslabljeni neigranjem svog najboljeg igrača Splićani su malo sporije ušli u susret. Najveći im je problem predstavljao bivši igrač Detroit Pistonsa i Real Madrida Ratko Varda, koji se ovoga ljeta vratio iz mirovine. Iskusni je Srbin u prve četiri minute ubacio sedam poena i pokazao da s gostima iz Beograda neće biti lako. Izlaskom Varde iz igre domaćin je prodisao te je na krilima Scotta vratio balans u utakmicu. Ovoljetno pojačanje pristiglo iz Šibenika odigralo je izvrsnu prvu četvrtinu zabivši deset koševa uz pet asistencija, davavši ritam igri Žutih. Varda je na klupi proveo desetak minuta, a pri povratku u igru nije bio ni približno raspoložen na početku pa je Split ubrzo napravio seriju 11-2 kojom je iz minusa došao u prednost od sedam poena (41-34). Goste je u tim trenucima u igri držao bivši srbijanski reprezentativac Nemanja Krstić, no Marčinković je tricom i dodatnim slobodnim bacanjem završio poluvrijeme te se na veliki odmor otišlo s 47-41 za domaću momčad.

FOTO: KK Split/ Ivica Čavka

Skelinova je momčad jako dobro otvorila nastavak te je već nakon dvije minute otišla na prvu dvoznamenkastu prednost (52-41), da bi nekoliko napada kasnije bilo i plus 15 (61-46). Ipak, Beograđani se nisu predavali. Zaigrali su dobru obranu kojom su Dalmatince limitirali na samo jedan poen do kraja treće četvrtine te su zahvaljujući seriji 1-9 prišli na dohvatljivih minus sedam s koliko se ušlo u posljednjih deset minuta. Domaćini su nošeni kvalitetnom rolom Kalajžića dobro otvorili, mislilo se, posljednju četvrtinu. Serijom 13-5 u koju je mladi hrvatski reprezentativac ugradio sedam poena otišli su na plus 15 sedam minuta prije kraja (75-60) te je izgledalo da će mirno doći do svoje druge pobjede. No, momci Olivera Popovića nisu se složili s tim. Ćapin je započeo preokret s dvije brzinske trice, a kasnije su mu se priključili Krstić i Đurasović te su gosti učas prišli na jednoznamenkasti zaostatak. Nije se trebalo dugo čekati ni da dođu na samo par koševa zaostatka što je značilo paniku u splitskim redovima. Scotta je stao šut, a ostali igrači su se mučili da dođu do koša, pa se nakon trice Ćapina u posljednju minutu osnovnog dijela ušlo sa samo dva koša viška za domaćine (83-81). Ipak, Jukić i Širko su svojim poenima odveli Žute na plus šest 17 sekundi prije kraja što je, činilo se, garantiralo sigurnu pobjedu. No, da je košarka prevrtljiva igra pokazali su Ćirković i Ćapin koji su s dvije trice, obje na asistenciju Milisavljevića, izborili produžetak.

FOTO: KK Split/ Ivica Čavka

U njemu su Skelinovi momci ipak zaigrali bolje, prije svega u obrani, te su došli do pobjede. Dok su se gosti mučili da dođu do koša, Dalmatinci su napravili seriju 10-2 u koju je Filipović ugradio pet koševa i stvorili, pokazat će se, nenadoknadivu prednost (97-89). Gosti su pokušavali, no poene su zabijali većinom s linije penala, pa Žute ovaj put nije kaznila napadačka neefikasnost u posljednjoj minuti.

U izostanku Matea Kedže najveći je teret na sebe preuzeo Amerikanac Michaelyn Scott koji je susret završio s 18 poena i 11 asistencija, dok je Henrik Širko dodao 16 koševa. Iskusnu momčad gostiju koja u svojim redovima ima dvojicu nekadašnjih srbijanskih i jednog bivšeg slovenskog reprezentativca predvodio je Nemanja Krstić s 21 poenom i devet skokova.