Time-out

Prvenstvo Hrvatske u Zadru 1946.

Spomen-zastavica

Spomen-zastavica

Autor: Nebojša Gunjević Photo: Privatna arhiva Nebojše Gunjevića

Nebeski koš na drugi obruč (4)

U Grad u kojemu su obnovljeni tvornice leda, tjestenine i cigareta te muzej i gimnazija, tjedan dana nakon što su Arbanasi postali prvaci Grada, navečer 27. rujna 1945. „stiglo je parobrodom“ „20 beogradskih fiskulturnika“. 

„Beogradski gosti bili su svugdje susretani sa simpatijama, tako da oni nose sobom najljepši dojam o svom prvom gostovanju u Zadru“. Pred 1500 gledatelja košarkašice su 30. rujna izgubile od „Crvene zvijezde“ 14:29 a muška reprezentacija Beograda pobijedila je F. D. „Zadar“ 42:36. 

Semafor

„Prilikom nastupa kapetani ženskih timova izmijenili su bukete cvijeća, dok su muški predali spomen-zastavicu Beograđanima, a oni uzvratili cvijećem. Publika je ovaj nastup burno pozdravila“.

Krajem godine košarkašice i košarkaši idu na turneju „i na utakmicama u Beogradu, Novom Sadu, Subotici i Zagrebu postižu velike uspjehe. Muška ekipa pobijedila je sve svoje protivnike, a u susretu s reprezentacijom Beograda igrala je neriješeno“ dok ženski sastav gubi od Crvene zvezde 8:21 i Subotice 12:19.  

Zadar Zvezda 1946.

Na prvom prvenstvu Hrvatske, organiziranom u Zadru od 16. do 18. kolovoza 1946., Zadar je u obje konkurencije prvi te u Beogradu na državnomu prvenstvu košarkaši osvajaju drugo, a košarkašice treće mjesto pa su u reprezentaciju pozvani Tullio Rochlitzer, Gvido Pittoni i Madera Kalmeta. Na reprezentativne će pripreme dvije godine poslije Enzo Sovitti i Isidor Maršan – zadarska se niska reprezentativaca nakon ubijenoga Lucia Benevenie nastavlja, sada pod drugom zastavom.