Europa i Svijet
Srbija deklasirala Filipine, Rusija uvjerljiva protiv Koreje

Srbija deklasirala Filipine, Rusija uvjerljiva protiv Koreje

Autor: Teo Cilar

Srbija i Rusija osigurale drugi krug, a u srijedu ih čekaju dvoboji protiv Italije odnosno Argentine za prvo mjesto u skupini.

Srbija je došla do još jedne vrlo visoke pobjede, a nakon Angole, sada su s još većom razlikom razbili nedorasle Filipine. Utakmica je završila rezultatom 126:67 (28:13, 34:22, 37:13, 27:19). Rusija je nakon izjednačenog prvog poluvremena došla do uvjerljive pobjede zahvaljujući jako dobrom trećem periodu, a na kraju su slavili s 87:73 (27:18, 13:19, 23:12, 24:24).

Reprezentacija Srbije je svaku četvrtinu dobila uvjerljivo, a na kraju su slavili s čak 59 poena razlike. Imali su čak sedam dvocifrenih, a izbornik Aleksandar Đorđević minutažu je pravilno rasporedio pa je tek Vasilije Micić igrao više od 20 minuta. Srbija će tako potpuno spremna i odmorna na Italiju i utakmicu za prvo mjesto te dva boda koja se prenose. Nakon što u prvom susretu protiv Angole nije igrao zbog bolova u leđima, Nemanja Bjelica odradio je svoj prvi nastup na ovom SP i pokazao da je potpuno spreman. Upravo je on bio najbolji igrač Srbije s 20 poena (4/4 dvica, 3/3 trica), Bogdan Bogdanović je ubacio 17 uz 5 asista, a Miroslav Raduljica 13 uz po 4 skoka i asistencije. Nikola Jokić bio je svestran s 11 poena, 7 skokova i asista za svega 18 minuta na terenu.Jaymar Perez s 16 i Paul John Dalistan s 15 najbolji kod Filipina.  

Rusija je uz dosta muke u prvom poluvremenu, na kraju došla do očekivane i uvjerljive pobjede protiv Koreje, a izbornik Sergey Bazarevich uspio je pravilno raspodijeliti minutažu pa su tek tri igrača odigrala više od 20 minuta. Vjerojatno je i to jedan od razloga malo lošije predstave Rusije, ali igrači će odmorni dočekati ključnu utakmicu skupine protiv Argentine. Kako su obje momčadi prošle dalje, tražit će pobjedu i dva boda koja bi prenijeli u idući krug, ali poraženi ne mora previše žaliti jer se križaju sa najslabijom skupinom A na ovom prvenstvu, a tamo će im protivnici biti Poljska i pobjednik dvoboja Kina-Venezuela, a i Rusija i Argentina biti će favoriti u tim dvobojima. Najbolji kod Rusije u ovom susretu bili su Andrey Vorontsevich s 13 poena, 7 skokova i 4 asistencije te  Vitaly Fridzon s istim brojem poena, a svestranu utakmicu odigrao je Nikita Kurbanov koji je ubacio 8 poena uz 9 asistencija i 7 skokova. Koreu je predvodio Gun Ra s 19 poena i 10 skokova dok je Daesung Lee ubacio 17. 

Spomenimo i pobjede Venezuele nad Obalom Bjelokosti s 87:71 (Heissler Guillent 28 poena i 7 asista za Venezuelu, Charles Abouo 19 kod Obale Bjelokosti) te Tunisa nad Iranom 79:67 (Salah Mejri 22 poena i 15 skokova za Tunis, Aaron Geramipoor 18 uz 8 skokova za Iran) kojima su ostali u igri za drugi krug natjecanja. Venezuela će u srijedu zaigrati protiv domaćina Kine u skupini A, a pobjednik će u drugi krug dok će Tunis u skupini C igrati odlučujuću utakmicu protiv Portorika.