Europa i Svijet
Hrvatska
Što nakon Poljske? Ovo je put koji čeka Hrvatsku, a ni kvalifikacije za OI nisu prekrižene

Što nakon Poljske? Ovo je put koji čeka Hrvatsku, a ni kvalifikacije za OI nisu prekrižene

Autor: Tvrtko Puljić (Sportske novosti) Photo: Marin Sušić/HKS

Čekaju se informacije

Nakon što je Poljska slavila u Zagrebu, pod očekivanim uvjetom da Poljaci svladaju Austriju i Švicarsku u veljači, kao što se to očekuje i od naše vrste, prva u skupini bit će Poljska, a Hrvatska će morati kroz još jednu rundu pretkvalifikacija do pravih kvalifikacija za Eurobasket 2025, pišu Sportske novosti

U toj će dodatnoj rundi biti 12 reprezentacija raspoređenih u četiri skupine. Hrvatska će biti nositelj i dobit će u skupini dvije reprezentacije, od kojih mora biti bolja u četiri utakmice koje će se igrati koncem srpnja i početkom kolovoza. U ždrijebu će biti Norveška, Slovačka, Danska, Švicarska, Austrija, Bugarska, Rumunjska, kao i još neke od reprezentacija koji će doći iz donjeg razigravanja gdje su egzotične vrste poput Albanije, Kosova, Irske...

Uglavnom, štogod nam ždrijeb donose, ne bi tu trebalo biti ozbiljnijih problema, ukoliko, jasno, Hrvatska bude ozbiljna.

Kriterij rankinga

Što se tiče pretkvalifikacija za OI, ni tu još sve nije izgubljeno. Naime, njih će u lipnju zaigrati 12 reprezentacija koje se neće plasirati na SP. Uz još četiri reprezentacije koje bi valjda trebale doći iz pretkvalifikacija.

Ako će se držati pravila da će tu biti dvije najbolje reprezentacije iz tih pretkvalifikacija, onda S. Makedonija i Portugal imaju za sada najveće šanse, jer imaju po 4-0 nakon uvodne četiri utakmice. Spominje se da bi se te pretkvalifikacije mogle igrati po turnirskom sistemu s dvije skupine po osam reprezentacija, pa tu još fale dvije reprezentacije, a tu bi FIBA mogla odrediti kriterij najboljeg rankinga, pa bi prema toj računici u tim pretkvalifikacijama za OI mogle stići Poljska i Hrvatska.

Čekaju se informacije

Naime, na taj način bi FIBA donekle ispravila suludi ždrijeb po kojemu su dvije najkvalitetnije reprezentacije u prvoj rundi pretkvalifikacija - Poljska i Hrvatska - završile u istoj skupini, pa bi im se na taj način plasman dalje korigirao rankingom, jer da su bile u nekoj od preostalih skupina, vrlo vjerojatno bi bez poraza okončale skupine. Ovako će biti i Poljaci i Hrvati iza S. Makedonije i Portugala, samo zato jer su igrali međusobno pa je tu jedna pobjeda otišla na svaku stranu i završit će skupinu sa skorom 5-1, po svemu sudeći.

No, za sada još nema precizne informacije o tome...