Hrvatska
Puntamičani pobijedili Bosco, ali Zagrepčani imaju više razloga za slavlje

Puntamičani pobijedili Bosco, ali Zagrepčani imaju više razloga za slavlje

Autor: Saša Ćirić Photo: Andrej Jančijev/KK Puntamika

Nakon 27 minuta igre bilo je 64-40.


Sonik Puntamika je na domaćem terenu slavila u prvoj izlučnoj utakmici za popunu HT Premijer lige protiv Bosca rezultatom 85-79.

Uz nepoznanicu finalnog poretka domaćeg prvenstva u gornjem dijelu ljestvice, ostalo je otvoreno pitanje i posljednjeg sudionika HT Premijer lige u sezoni 2022/23. Sonik Puntamika je s velikim iščekivanjem pratila tri utakmice Dinama i Bosca u kojima su potonji za dlaku ispustili direktan ulazak u viši rang. Ranjeni Bosco je imao svega tri dana da se pripremi za dvoboj(e) s Puntamičanima, a u međuvremenu su ostali bez braniča Darija Kuzmanovića, što je za Ivana Tomasa značilo samo jedno - još suženiju rotaciju od uobičajene. Roko Jurlina je s druge strane nije imao nikakvih briga po pitanju zdravstvenog stanja svoje momčadi.


Bolje su susret otvorili domaći, koji su pod dirigentskom palicom Dina Palčića brzo otišli na 11-3. Tomas je pak vrlo brzo morao povući na klupu svog prvog razigravača Petra Babića, te je loptu u ruke preuzeo Luka Katura. Kako su domaći pod košem potpuno neutralizirali Antu Krapića, Tomas je posegnuo za Antom Smolićem. Upravo su ova dvojica igrača bili potpisnici prvih 25 poena gostiju (Katura 17, Smolić 8). Puntamičani su pravilno raspodijelili ofanzivne zadatke, što ih je u nekoliko navrata odvodilo na dvoznamenkastu prednost. Ipak, na poluvrijeme se otišlo s osam poena prednosti domaće momčadi (40-32).

Snažna obrana, trka i preciznost s distance bili su Jurlinin recept za ono što je zbilja bitno u dvobojima koji se odlučuju koš-razlikom. Trinaest minuta prije kraja na semaforu je svijetlilo 64-40 i činilo se u tim trenucima kako je pitanje pobjednika ne samo ove utakmice, već i kompletne serije riješeno. Tomas je pozvao minutu odmora i zatražio od svojih igrača dodatan angažman kako bi, ako ništa drugo, do kraja ove utakmice bar koliko - toliko smanjili zaostatak. Zadarska momčad kao da je pomislila da je sve gotovo i malo podigla nogu s gasa, što se pokazalo pogrešnim. Katura je ponovno pronašao ritam, Krapić je ubacio nekoliko teških šuteva, a razigrao se i mladi Luka Babić. Nakon trideset minuta igre Sonik ima još uvijek lijepih +15 (67-52), ali momentum je potpuno na strani Bosca.

Nastavilo se u istom ritmu u posljednjoj dionici, domaći su silom pokušavali vratiti formu iz ranijih četvrtina, ali nije išlo. Bosco je devedeset sekundi prije kraja došao na svega dva poena zaostatka (78-76), činilo se u tim trenucima da će doći do potpunog preokreta. Ipak, u završnici Banić pogađa vrlo važnu tricu za konačnih +7, razliku koja nije zanemariva ali svejedno ostavlja Bosco potpuno u igri za ukupni prolaz.

Uzvrat je na rasporedu 23. svibnja u 18:00.

Najefikasniji u redovima domaćih bili su Palčić (11 asistencija, 6 skokova) i Banić (6 skokova) s po 17 poena, Petar Marić je dodao 15 (8 skokova). Kod gostiju sjajni Katura je ubacio 30 poena (8 skokova), Luka Babić je dodao 19 (7 skokova, 5 asistencija), dok je Smolić ubacio 16 poena uz 14 skokova.