Hrvatska
Svi pobjednici Kupa Krešimir Ćosić: Rekorder je Zadar

Svi pobjednici Kupa Krešimir Ćosić: Rekorder je Zadar

Autor: Branko Tabak

Retrovizor

Pred nama je rasplet 31. izdanja Kupa Krešimira Ćosića. Rijeka je u petak i subotu 18. i 19.veljače domaćin Final Foura na kojemu će nastupiti branitelj naslova Zadar, prošlogodišnji finalist Split, Cibona i Cedevita Junior. 

Rekorder po broju osvojenih trofeja u nacionalnom Kupu je Zadar koji je posljednje dvije godine osvajao naslov najboljega. Zadrani su Kup osvojili ukupno osam puta, Cibona i Cedevita (ona koja se preselila u Ljubljanu) sedam puta, Split je pobjednik bio pet puta, a Zagreb tri. Još su samo dva kluba igrala u finalima i to Jolly i Zrinjevac.

Zanimljivo je pogledati i broj odigranih finala. Cibona ih ima 17, a čak 10 puta u završnoj utakmici je poražena. Zadar ima 15 nastupa (8 pobjeda, 7 poraza) Split je igrao osam finala od kojih je tri izgubio, a Zagreb devet (izgubio ih je šest). Naravno tu su sa po jednim izgubljenim finalom već spomenuti Jolly i Zrinjevac.

Split je zadnji puta osvojio Kup Krešimira Ćosića 2004. godine pobjedom nad Zadrom u Jazinama. Cibona naslov čeka od 2013. godine, dok je Zadar aktualni branitelj. Cedevita Junior je, tehnički gledano, u lovu na prvi trofej. Zanimljivo je da su Zadrani osvojili zadnja dva trofeja, a prije toga na Kup čekali 13 godina.

Tko će osvojiti 31. izdanje nacionalnog Kupa koje od 1998. godine nosi ime Krešimira Ćosića saznat ćemo u večernjim satima subote.

Raspored Final Foura 2022.

Petak, polufinale

18:00 h KK Cibona  KK Zadar

20:30 h KK Cedevita Junior  KK Split 

Subota, finale
19:00 h