Hrvatska
VIDEO: Time out Cibona

VIDEO: Time out Cibona

Autor: Branko Tabak Photo: Marin Sušić - HKS

Važan je to time out

Cibona je osvojila deveti naslov nacionalnog košarkaškog kupa koji nosi ime po velikanu zadarske, hrvatske i svjetske košarke Krešimira Ćosića i tako postala rekorder ovog natjecanja.

Borna Kapusta je s 27 poena i 8 asistencija zaslužio nagrade za najboljeg igrača i strijelca finala. Cibonin razigravač je, neovisno o statistici, plijenio svojom izvedbom i sigurnošću. Bio je brilijantan. Nikad nije kasno za prvi trofej i ponosno poziranje s peharima u ruci u inat onima koji su osporavali njegovu kvalitetu. Borna čestitamo, uživaj!

Josip Sesar je osvojio prvi trofej u karijeri. Poput kolege na klupi Cedevite Junior Damira Mulaomerovića bio je vruć tijekom cijelog susreta, često u razgovoru sa sucima, koliko ugodnima znaju sami djelitelji pravde. Ulog je velik, borba za trofej, tenzije na najvišoj razini. Razumijemo...

Ono što je totalno pokvarilo sliku velikog finala s malim brojem gledatelje je Sesarov potez kojeg je povukao na 32 sekunde prije kraja. Tenzija tada više nije trebalo biti, samo erupcije oduševljenja na jednoj i razočaranja na drugoj strani.

Strateg Cibone je pozvao time-out u trenutku kada je lopta nakon desetak sekundi posjeda samo trebala prijeći iz ruku igrača Cibone u ruke igrača Cedevite Junior, ako treba i natrag, kako bi se bez igre dočeka kraj. Igrači Cedevite Junior već su položili ruke prema dolje, a njegovi bili spremni svoje visoko dignuti u zrak. Potez je to koji je razljutio Krunoslava Simona i Damira Mulaomerovića. Pljuštale su tehničke klupama, uvrede, mučne scene... Mulaomerović je uzvratio s dva povezana time outa u nizu, a u završne 32 sekunde jedva je spriječen veći konflikt među igračima. 

Sesar ima objašnjenje za svoj potez:

'Zvao sam time-out skoro dvije minute prije kraja i uopće ne razumijem Simona.'

Nakon toga je otišao pola godine unatrag:

'Treba sagledati stvari od početka i sastavljanja ekipe 1. rujna, odbijenica... Osim Radovčića i Bundovića nitko od ovih igrača nije igrao važnu ulogu u osvajanju trofeja. Ovima koji su došli sa mnom iz Gorice je to bio prvi trofej i htio sam da zajedno proslavimo taj trenutak na klupi, da odrade utakmicu dobro do kraja, da ne bacaju lopte i pokvare čitav dojam. Reakcija Krunoslava Simona je smiješna. Rekao sam Muli da nije bilo namjere da ponizim ili uvrijedim Cedevitu Junior ili njega osobno, a Kruno je u ovoj situaciji sebi uzeo previše za pravo. On je ipak samo igrač. Njegovo je da igra i da radi što mu trener kaže. Bez obzira na njegovu veliku karijeru, to respektiram, ali ovo danas je smiješno za jednog igrača da tako radi. Bi li nakon svega postupio drugačije? Napravio bi isto. Osjetio sam trenutak da na kraju utakmice čestitam tim momcima jer znam što su sve prošli da bi do ovoga došli. Nikakvog razloga nije bilo da klupa Cedevite reagira ovako', rekao je Sesar.

Mulaomerović na to odgovara. 

'To se ne radi, rekao sam to Sesaru. To su nepisana pravila, to zna svaki trener. Ja to nikad u životu ne bi napravio, bilo kome, a pogotovo mom suigraču Sesaru. Kaže da je zvao time-out na dvije minute od kraja. Da sam na njegovom mjestu ja bih otkazao time-out i slavio 20 sekundi poslije. To je bilo nepoštovanje ekipe i svatko tko je bio u dvorani milim da je to tako i doživio. Ja sam njemu odmah čestitao i rekao da su bili bolji i da su zasluženo osvojili kup, ali ovo na kraju mu nije trebalo jer je bacilo mrlju na nešto što je čista pobjeda. Neću dopustiti da bilo tko ponižava moje igrače', rekao je o spornoj situaciji Damir Mulaomerović. 

Glave su se brzo ohladile, ali stavovi se nisu promijenili, a razgovor Mulaomerovića i Sesara na kraju susreta je trajao dugo. 

Šteta je počinjena. 

Ljudi, nemojte nam to raditi - ionako je broj sanjara koji još bezrezervno vjerujemo u ovaj sport i njegovo uskrsnuće sveden na razine međusobnih poznanstava. Samo nam još treba da se međusobno istrijebimo. Budite ponizni. Ne naslađujte se. Zatvorite se u dvorane i radite s tim dečkima da barem jedan od njih dosegne igračku kvalitetu kakvu ste i sami imali. Jer nije da je na vidiku neki novi Krunoslav Simon. 

Jedna lopta na suprotnu stranu u utakmicama sa Splitom ili Zadrom mogla je dovesti Sesara u situaciju da finale gleda s tribina, no ta jedna lopta ne bi umanjila očite rezultate njegovo rada s igračima od kojih velik broj njih prvi puta igra košarku na ovako visokoj razini i to u financijski potpuno neprihvatljivim uvjetima. Zato vodimo računa o tome da su i s druge strane dečki koji mukotrpno rade na treninzima ne bi li postali bolja verzija sebe.

Time-out da, ali ne na +24 na 32 sekunde do kraja, nego nakon nepotrebnog verbalnog sukoba trenera i igrača čije imena nešto znače u svijetu košarke. Barem nama...