Europa i Svijet
Hrvatska
Tino Šebalj pruža dobre igre za Saint Xavie iz Chicaga, voditelji mu teško izgovaraju ime pa ga zovu Kukoč

Tino Šebalj pruža dobre igre za Saint Xavie iz Chicaga, voditelji mu teško izgovaraju ime pa ga zovu Kukoč

Autor: Z.D. Photo: Basketball.hr/Licencirane fotografije

Vozio se Tino Šebalj na raketi za Chicago

Ide 6. sezona od kako se Tino Šebalj, bivši junior Cibone za koju je igrao od 2016. do 2018. godine otisnuo u Ameriku. Rođen u Slavonskom Brodu 1999. godine ovaj 206 cm visoki krilni igrač nakon Cibone prvo je bio u Prep school u Jacksonvilleu na Floridi da bi dvije godine proveo na Collin junior collegu pokraj Dallasa. Slijedi odlazak u West Virginiju u Salem University, međutim, zbog covida tamo je bio samo 2 mjeseca budući se nije igrala liga niti je bilo treninga. 

Od prošle sezone nastupa za Saint Xavier University iz Chicaga koji igra Prvu diviziju u NAIA ligi. Trenutno igra svoju posljednju sezonu u Americi koja je za njega ujedno i najbolja. Naime, njegov Saint Xavier nalazi se na 30. mjestu gledajući ukupni plasman u cijeloj Americi s 12 pobjeda i samo 3 poraza, dok su u svojoj konferenciji vodeći s omjerom 7-1. 

Radi se o momčadi koja je odlična u šutu za tricu koju u prosjeku imaju 44,4 % te su među ponajboljima u NAIA ligi. Veliki obol tom učinku dao je i Brođanin Tino Šebalj koji je s postotkom od čak 59 %  u NAIA ligi na 6. mjestu najboljih šutera za tricu u Americi. On je u 13 utakmica imao 37 pokušaja za tricu te je 22 puta bio precizan, dok je na prosjeku od 6,6 koševa po svakoj utakmici.

- Zadovoljan sam s učinkom ekipe jer ove godine stvarno dobro izgledamo, bolje nego prošle. Više smo kao kolektiv jaki i timski, dok smo se prošle godine više oslanjali na individualne poteze pojedinaca. Vodeći smo u konferenciji i ove godine bi mogli daleko u doigravanju. Cijela ekipa je dobra u šutu za tricu, ali eto moj učinak se tu izdvojio, premda svi možemo potegnuti za 3 poena. Ne gledam toliko te brojke, ali drago mi je da sam na 6. mjestu u cijeloj Americi u NAIA ligi u šutu za tricu i želio bi zadržati tu razinu šuta što će biti teško, ali probat ću, rekao nam je iz Chicaga Tino Šebalj kojeg na utakmicama američki TV komentatori pomalo uspoređuju s Toni Kukočem, ali više zbog sličnih imena. Obojica su Hrvati i obojica žive u Chicagu, dok Šebalj i izgledom pomalo podsjeća na legendardnog "Kukija".

- Ma daleko sam ja od Tonija Kukoča. Naravno da godi kada u TV snimci čujem to, međutim, Amerikancima je problem izgovoriti moje prezime, pa me uvijek prije utakmice pitaju kako se izgovara. Onda im je u gostima lakše reći samo ime, dok je njima očito slično Tino ili Toni, dok znaju da sam iz Hrvatske, a svakako je Toni Kukoč ovdje najpopularniiji Hrvat. - kaže mladi Šebalj koji nakon Amerike razmišlja o povratku u Europu.

- Da, igranje u Europi od slijedeće jeseni je moja želja. Naravno da bi se jednog dana htio vratiti u Cibonu ili u moj Slavonski Brod u Marsoniju, ali kada se stvore uvjeti za to. Vidjet ću što donosi ovo ljeto, dok mi je sada glavni cilj nastaviti s dobrim igrama za Saint Xavier, a onda ću od ljeta kada diplomiram ovdje u Americi razmišljati gdje i što dalje. - rekao je Tino Šebalj koji s uspjehom nastupa za momčad iz Chicaga u NAIA ligi te na pravi način u ovom natjecanju predstavlja Hrvatsku.