Hrvatska
Tko je, za sada, između dvije sezone napravio bolji posao Cibona ili Zadar?

Tko je, za sada, između dvije sezone napravio bolji posao Cibona ili Zadar?

Autor: Branko Tabak

Još je malo do početka natjecateljske sezone...

Cibonin Amerikanac Quincy Miller je stigao pod Toranj. Jučer je došao na trening kako bi se upoznao sa suigračima i stručnim stožerom.

Za danas su predviđeni liječnički pregledi nakon kojih će se Miller priključiti ostatku momčadi na pripremama.

Cibona još uvijek nije zatvorila roster, no za sada se može reći da je unatoč odlascima nositelja igre (Damir Markota, Roko Rogić, Marko Ljubičić, Dominic Gilbert) napravila dobar posao između dvije sezone i da iz Savske s pravom najavljuju borbu za obranu naslova prvaka Hrvatske.

Donatas Sabeckis, Josip Bilinovac, Sandro Rašić, Marin Rozić, Marko Ramljak, Roko Prkačin, Ivan Novačić, Filip Bundović, Krešimir Ljubičić, Mate Vucić, Danko Branković i Quincy Miller igrači su koje Ivan Velić trenutno ima na raspolaganju. Spominje se i mogući dolazak Luke Božića. Sveukupno, za domaće uvjete nakon nestanka Cedevite s hrvatske košarkaške scene, neloše. 

Zadar je napravio nekoliko pregovaračkih kikseva koji su unazadili prvotne zamisli stručnog stožera predvođenog Antom Nazorom. U prvom redu to se odnosi na rezultate pregovora s Pavlom Marčinkovićem u kojima je klub (a samim tim i sam igrač) poklekao pred pritiscima dijela javnosti, i blamaže s 'dovođenjem' Tonyja Wrotena koji je odlepršao u poljski Anwil, a da nije ni sletio u Zadar.

Slika momčadi je još uvijek poprilično mutna. Uz Domagoja Vukovića i Juru Planinića kao jedine igrače iz prošle sezone Nazor na raspolaganju ima Ivu Ivanova, Ivana Siriščevića, Jana Palokaja, Karla Uljarevića i nekolicinu mladih igrača koji se pokušavaju nametnuti. Krajem mjeseca stižu James Farr i Bryon Allen, a pred vratima Višnjika je, iako klub to još uvijek nije potvrdio, i Martin Junaković. Dugo se uz KK Zadar veže ime i Dominica Gilberta, no ni taj posao još nije priveden kraju.

Rosteri se još slažu, natjecanja nisu ni počela, no u ovom trenutku čini se kako Cibona ima mirniju i povoljniju situaciju od Zadrana.

Nije zgorega spomenuti kako se Cibona riješila FIBA-ine blokade i podmirila dugovanja prema Dardenu Berishi, dok Zadrani imaju dug od 200 000 kuna prema Marku Ramljaku. To znači da, dok ne podmire dug prema Ramljaku, igrači koji prošle sezone nisu igrali u hrvatskim klubovima neće imati pravo nastupa u službenim utakmicama Zadra. 

Iako nisu tema ovog teksta spomenimo Split, Šibenik, Vrijednosnice Osijek i Škrljevo. Ovi klubovi imaju dobru atmosferu i za hrvatske uvjete solidne momčadi, no pitanje je koliko u (pre)dugoj sezoni rosteri koji su posloženi mogu odolijevati izazovima koji ih očekuju. A da mogu pomrsiti račune papirnatim favoritima, to je sigurno.