Intervjui
Tomas 'srušio' Sesara i Dinamo: Što više stabilnih klubova, veća korist za hrvatsku košarku

Tomas 'srušio' Sesara i Dinamo: Što više stabilnih klubova, veća korist za hrvatsku košarku

Autor: Maja Kostović Photo: KK Zadar/Zvonko Kucelin

Suparnici i suradnici

Čuda se događaju pa tako i favoriti nekada ostaju favoriti samo na papiru. Dogodilo se to u petak u Draženovom domu, kada je Dinamo morao potpisati (ne)očekivanu kapitulaciju pred razigranom ekipom Zaboka.

Velika pobjeda (79:84) za momčad Ivana Tomasa, koja je tako samo potvrdila da je na parketu sve moguće.

Dan poslije, razgovarali smo s trenerom Zaboka koji je za naš portal iznio svoje viđenje susreta u Zagrebu.

- Svaku utakmicu je slatko dobit, pa tako i ovu. Sigurno da je Dinamo na račun dosadašnjih rezultata bio apsolutni favorit. Imaju jaku momčad,  igrali su kod kuće, dok smo mi još uvijek ekipa koja se traži. Igrali smo toplo - hladno, međutim, u petak su se mnoge stvari posložile i uspjeli smo priredit veliko iznenađenje. Inače smo mi ekipa koja pomalo raste, što se pokazalo u dosadašnjem dijelu prvenstva i  nadam se da će tako biti i u nastavku i da će biti još dobrih rezultata - kaže Tomas.

Na startu sezone Zabok nije izlazio s velikim najavama i obećanjima, što je po sebi podrazumijevalo da je primarni cilj ostanak. Ipak, kako sezona odmiče, Tomas sve više pokazuje svoju trenersku kvalitetu, a njegova momčad spremnost da se ide i korak više.

- Mi smo skroz nova ekipa u odnosu na prošlu godinu i nekako je logično da je prvi cilj uvijek opstanak. Ipak, uvijek postoje i veće želje i ambicije. Dobili smo veliko pojačanje u Buljeviću i moram biti iskren pa reći da je naša želja probati osigurati play off.  Mislim da u ovom trenutku imamo dovoljno kvalitete da pokušamo dosegnuti do tog osmog mjesta - iskreno će trener Zaboka.

Je li  liga izjednačenija ili pak jača, ali ove sezone djeluje da se favoriti često znaju (ne)očekivano pokliznuti tamo gdje se od njih ne bi očekivalo.

- Teško mi je sada reći je li liga jača ili ne. Mislim da su sve to male nijanse, jer iznenađenja su se događala i prethodnih godina. Činjenica je međutim, da ove godine liga nudi puno uzbudljivih utakmica i smatram da je to i najveća draž - komentar Tomas.

Jaka domaća liga donosi mnogo hrvatskoj košarci, kako klupskoj tako i reprezentativnoj. S tim se slaže i pomoćni trener seniorske reprezentacije Hrvatske.

-  Sigurno da je bitno da domaće natjecanje bude što jače, a da bi se došlo do toga, klubovi moraju biti što stabilniji i financijski jači. Što imamo više stabilnih klubova biće i više igrača koji će napredovati i automatski će hrvatska košarka od toga imati korist.  Dobit ćemo i više potencijalnih reprezentativaca - jasan je Tomas.

Kada smo već spomenuli reprezentaciju - Tomas savladao Sesara. Je li izbornik imao nešto reći svom pomoćniku nakon poraza?

- Sigurno mu nije drago što je izgubio, nitko ne voli izgubit. (osmijeh). Ali naravno da je  sportski čestitao. Mi smo na toj utakmici bili protivnici, a već sutra moramo surađivati i pripremati se za nova reprezentativna okupljanja. Tako je to kod nas. Već smo krenuli u ozbiljne razgovore u vezi kvalifikacija za Europsko prvenstvo, koje ćemo započeti u drugom mjesecu. Svi jedva čekamo da se okupimo i nadamo se da ćemo nastaviti s dobrim radom koji će u konačnici donijeti i rezultat, poručio je trener Zaboka i pomoćni trener hrvatske reprezentacije, Ivan Tomas.