Europa i Svijet
Hrvatska
Tončinićev klub potvrđen u ACB ligi

Tončinićev klub potvrđen u ACB ligi

Autor: Paulo Sarić

Profesionalna momčad je osnovana tek 2015. godine, a San Pablo je četvrti klub iz Burgosa koji je na terenu izborio plasman u elitni razred španjolske košarke. Ali i prvi koji je svoje sudjelovanje potvrdio ispunivši administrativne kriterije.

Jučer je u Barceloni održana Glavna Skupština ACB lige na kojoj su potvrđeni svi klubovi koji će u njoj sudjelovati naredne sezone. Novi članovi prvog razreda španjolske košarke su Gipuzkoa Basket i San Pablo Burgos koji su ispuniti sve administrativne uvjete, te na vrijeme dostavili dokumentaciju i financijske garancije potrebne za sudjelovanjem u Endesa ligi.

ACB liga će i naredne sezone imati neparan broj klubova, njih 17, a na sjednici je dogovoren zajednički stav klubova za povratak na model s parnim brojem sudionika u narednim godinama. Liga bi se prema najavama trebala smanjiti na 16 klubova, no prije nego se to napravi bit će potrebno dobiti suglasnost Španjolske košarkaške federacije.

Sezona će početi Superkupom koji će se održati 22. i 23. rujna na Kanarima, a prvo ligaško kolo na rasporedu je 30. rujna i 1. listopada. Doigravanje počinje 27. svibnja a novog prvaka Španjolske doznat ćemo najkasnije 23. lipnja 2018. godine.


Podsjetimo, bivši igrač Kvarnera i Zadra, Filip Tončinić, lani je sa svojim sastavom u finalu doigravanja na terenu izborio plasman u prvu ligu koji je jučerašnjom odlukom i službeno potvrđen. Visoki Opatijac je prošlu sezone završio s prosjecima od 6.5 koševa i 2.7 skokova, uz jako dobar šut za tri poena, pogotovo za visokog igrača, od gotovo 42 posto. U posljednjoj je utakmici finala doigravanja utkao devet košava i tri skoka u tijesnu pobjedu svoje momčadi koja je sa savršenim učinkom u play-offu došla do ACB lige.