Time-out
Tonijev dan: Svi bi se bavili sportom kada bi put uvijek bio prema gore

Tonijev dan: Svi bi se bavili sportom kada bi put uvijek bio prema gore

Autor: Hrvatski košarkaški savez Photo: KK Split

Danas će neponovljivi, jedan i jedinstveni Toni Kukoč konačno ući u košarkašku Kuću slavnih u Springfieldu.

Danas će neponovljivi, jedan i jedinstveni Toni Kukoč konačno, nakon brojnih godina nominacija, ući u košarkašku Kuću slavnih u Springfieldu. Ima i FIBA, Međunarodna košarkaška federacija, svoju vlastitu Kuću slavnih u kojoj se Toni nastanio još 2017. godine, no priznajmo, kada netko spomene ‘Hall of Fame’, prva misao uvijek krene prema onoj američkoj, Naismithovoj u Springfieldu.

Tako će se Kukoč pridružiti redu Hrvata čija su imena već ugravirana u povijesti – Draženu Petroviću (1996.), Krešimiru Ćosiću (2002.), Mirku Novoselu (2007.) i Dinu Rađi (2018.).

Dan uoči inauguracije održana je konferencija za medije na kojoj su sudjelovali svi budući stanovnici Kuće slavnih, klasa 2021. Toni Kukoč je govornici pristupio s osmjehom na licu, iako sigurno nije bilo lako govoriti u jednom takvom povijesnom trenutku.

Kakav temelj smatrate da ste izgradili za međunarodne zvijezde u NBA ligi danas?

“Kada su europski igrači ranije dolazili u NBA, bila su to drugačija vremena. Ljudi su čuli za nas, ali nas nisu poznavali. Bili smo pioniri u NBA. Nadam se da smo bili ta neka zraka svjetlosti koja je ostale vodila u NBA. Ranih 90-tih NBA je postao globalan, a ne samo američki i to je otvorilo vrata svima.”

Michael Jordan, vaš nekadašnji suigrač, će vas pratiti na ceremoniji, što je trebalo učiniti da MJ sudjeluje?

“Mislim da za to ne postoje bolje osobe od Michaela i Jerryja Reinsdorfa. Očito, došao sam u NBA da bih imao priliku zaigrati s njim, dijeliti parket, i možda osvojiti prvenstvo. Naravno, start nije bio baš najbolji, kada je nažalost izgubio oca, i ja sam izgubio tu priliku u prve dvije godine. No, dobro je poznato što se dogodilo kad se vratio – tri osvojena prvenstva za Chicago Bullse. Bilo je vrlo zabavno i vjerojatno najbolje vrijeme koje sam proveo na košarkaškom terenu.”

Na koji je način Michael utjecao na vas?

“Michael je utjecao na mene na svaki mogući način. Nije bio najljubazniji suigrač, ali je sve tjerao da dobro treniraju. Ne bih sada otkrivao dio svojeg sutrašnjeg govora, no naši treninzi bili su zapravo teži od utakmica koje smo igrali i sve zato jer su Michael i Scotty, zajedno s Philom, svaki dan bili tamo da nas uvjere da uvijek postoji mjesta za napredak, da uvijek postoji nešto novo za naučiti. Mislim da je to jedan od najvećih razloga takvog uspjeha, tri osvojena prvenstva.”

Mnogi se mladi igrači ugledaju na Vas. Što biste im rekli, kako se istaknuti, kako prevazići teške situacije?

“To je dio života, to je dio svačije karijere i ne možete dopustiti da zbog toga potonete. Bilo bi lako i svi bi se bavili sportom kada bi put uvijek bio prema gore. Mislim da moraš vjerovati u sebe, slijediti moto „vježbom do savršenstva“ i jednostavno biti prisutan i teško raditi baš svaki dan. Treba i naići i na dobru grupu ljudi, igrača i trenera da bi se zaokružio uspjeh. Uspjeh se podrazumijeva kao osvajanje prvenstava. No, neosvajanje prvenstava nije poraz, nije nešto što nisi postigao. Pobjede su rijetke, a ima toliko dobrih košarkaša koji možda nisu osvajali prvenstva, ali su njihove karijere za Kuću slavnih.”

Inauguracija Tonija Kukoča na rasporedu je sutra, 11. rujna u 19 sati po lokalnom vremenu, odnosno u 1 sat iza ponoći 12. rujna u Hrvatskoj.

 

Konferencija za medije uoči inauguracije u Naismith Memorial Basketball Hall of Fame