Europa i Svijet
Hrvatska
Tri zemlja s područja bivše Jugoslavije u polufinalu Europskog kadetskog prvenstva

Tri zemlja s područja bivše Jugoslavije u polufinalu Europskog kadetskog prvenstva

Autor: Branko Tabak

Europsko prvenstvo kadeta stiglo je do same završnice u kojoj su u borbi za odličja ostale četiri reprezentacije.

Europsko prvenstvo kadeta stiglo je do same završnice u kojoj su u borbi za odličja ostale četiri reprezentacije. Uz Francuze koji su u četvrtfinalu bili bolji od Turaka polufinale su izborile tri države s područja ex Jugoslavije.

Crna Gora je nakon pobjede u četvrtfinalu nad Litvom izborila povijesni plasman na Svjetsko prvenstvo. 

U16 Crna Gora

Srbija je trnovitim putem preko Njemačke i Španjolske opravdala ulogu jednog od favorita dok je Hrvatska nakon potopa kojeg je doživjela u skupini doživjela potpunu preobrazbu, nadigrala Sloveniju i Latviju i izborila mjesto među četiri najbolje reprezentacije Europe.

U16 Srbija

Da su se karte sa ždrijebom drugačije promiješale i da Slovenci i Hrvati nisu naletjeli jedni na druge u osmini finala, tko zna, možda bi i Slovenci našli svoje mjesto u završnici.U dosadašnjih pet utakmica, ostvarili su četiri pobjede i poraz od Hrvatske i moglo bi se lako dogoditi da s tim jednim porazom na kraju budu deveti.

U16 Slovenija

Danas je u Podgorici dan odmora, a u petak kreću bitke za finale. U 18.15 na parket izlaze Francuska i Hrvatska, a u 20:30 Crna Gora i Srbija.

Francuzi su ovo prvenstvo odradili bez poraza. Za sada. Hrvati su na dvije pobjede i tri poraza, ali pobjeđivali su kad je trebalo. Utakmica je to u kojoj se kreće od nule i u kojoj nema izraženih favorita. Izabranici Damira Miljkovića sigurno su nakon osiguranog plasmana na Svjetsko prvenstvo skinuli omču s vrata koja ih je snažno stezala nakon onih -50 protiv Srbije.

U16 Francuska

S druge strane, valja vjerovati i u zakon velikih brojeva, posebice kod ovako mladih igrača, koji bi mogao doći Francuzima na naplatu baš protiv Hrvata. Francuska je, od svih reprezentacija koje su ostale u borbi za odličja, jedina neporažena. Pri tomu, osim protiv Estonije, nisu pokazali dominaciju, već su utakmice pobjeđivali na jedan ili dva posjeda lopte. Ako im treba naići jedan loš dan, neka to bude petak.