Europa i Svijet
Hrvatska
U 20 reprezentacija ispala iz borbe za odličja, Crna Gora je bila prejaka

U 20 reprezentacija ispala iz borbe za odličja, Crna Gora je bila prejaka

Autor: Branko Tabak Photo: KK Cedevita junior

Dan pauze pa borba za plasman od 5. do 8. mjesta


Hrvatska U20 muška košarkaška reprezentacija nije uspjela preko Crne Gore izboriti polufinale Europskog prvenstva kojem je domaćin Podgorica. Domaćini su u četvrtfinalu slavili 67-89.

Nakon šest minuta ispitivanja snaga i minimalne prednosti Grne Gore 11-12, Hrvatska upada u crnu rupu, a  Crnogorci serijom 15-0 trasiraju put prema pobjedi. Nakon prve četvrtine domaćini su bili na +13 (13-27) te je pred igračima trenera Ivana Tomasa bio težak zadatak sustizanja protivnika.

U drugoj četvrtini uspostavljena je ravnoteža u igri, no s početnom zalihom Crna Gora je lakše brodila kroz utakmicu i s lakoćom odbijala hrvatske prijetnje pa se na poluvrijeme otišlo s istih 14 poena minusa (33-47).

U trećoj četvrtini rezultat se kretao između najnižih +10 i najvećih +17 za domaćine, a zaustavio na 53-65. Ako je i postojala neka trunka nade tricom na otvaranju posljednje četvrtine ugasio ju je Đorđe Jovanović. Crnogorci su nakon toga otišli i do 26 poena viška (55-81). Utakmica je završila rezultatom 67-89.

Tomislav Buljan je sa 18 koševa i 9 skokova bio najefikasniji u sastavu Hrvatske, Leo Menalo je dodao 16, dok su Fedor Žugić s 19 i Andrija Grbović sa 17 poena predvodili reprezentaciju Crne Gore

Crna Gora nastavlja borbu za odličja. U polufinalu protivnik će im biti reprezentacija Litve. Drugi polufinalni par čine Španjolska i Izrael.

Hrvatsku očekuje borba za plasman od 5. do 8. mjesta. Prvi susret je onaj s Francuzima u subotu 23. srpnja s početkom u 14:15 sati.