Hrvatska
U-20: Rumunji prejaki na domaćem terenu

U-20: Rumunji prejaki na domaćem terenu

Autor: Paulo Sarić

Ulaskom u finale ispunjen je glavni cilj generacije – povratak u A diviziju.

Hrvatski su košarkaši upisali i drugi poraz u finalu u razmaku od šest sati. Ovaj put se radilo o hrvatskoj reprezentaciji do 20 godina koja je u finalu Europskog prvenstva B divizije izgubila u gostima kod Rumunjske rezultatom 80-67. No, kao i kod seniorske vrste glavni cilj je ispunjen. Izabranici Aleksandra Petrovića otputovali su u Kinu na Kup Borislava Stankovića s namjerom da se, jasno uz što bolji rezultat, pokažu izborniku koji će među njima odabrati četvoricu igrača za pripreme seniorske vrste koje za četiri dana počinju u Sv. Matinu, dok je glavni cilj selekcije do 20 godina bio povratak u elitnu diviziju europske košarke. Taj je cilj ostvaren jučerašnjom pobjedom nad Velikom Britanijom pa se današnja utakmica igrala prvenstveno za prestiž.

Prva je četvrtina protekla u izjednačenoj borbi kojoj su domaćini većim dijelom udarali tempo. Ipak krajem dionice naši reprezentativci počinju igrati sukladno svojoj reputaciji i preokreću rezultat. U sličnom se tonu nastavilo i u drugom periodu pa Hrvatska dvama vezanim ubačajima Mate Kalajžića odlazi na plus deset na ulazu u 15. minutu. Rumunji brzo odgovaraju serijom 7-0, a na poluvrijeme se odlazi s prednošću naših mladića 33-26. Domaći su košarkaši prilično jalovo izgledali veći dio prvog poluvremena i tada je izgledalo da će Hrvatska s lakoćom doći do zlata.

foto: FIBA.com

No, dogodilo se upravo suprotno. Da nastavak neće proteći dobro za našu momčad moglo se zloguko naslutiti već u prvom napadu u kojemu je Hrvatska izgubila loptu radi isteka napadačke 24 sekunde. Rumunji su zaigrali puno čvršću obranu za koju izabranici Damira Rajkovića nisu imali lijeka. Domaćinima je trebalo nekoliko minuta da zagriju motore, no nakon što su krenuli nisu se zaustavili. Serija 20-2 sredinom treće dionice prelomila je susret. Mladi Hrvati su promašili sve što se promašiti moglo, a koš iz igre nisu postigli punih pet i pol minuta. Ipak, zaostatak je na ulasku u posljednjih deset minuta i dalje bio jednoznamenkast pa je nada i dalje tinjala jer je bilo nemoguće odigrati gore nego u prvih deset minuta drugog poluvremena.

Otišli su Rumunji na plus 11 nakon minutu igre u četvrtoj dionici, a onda je stvari u svoje ruke uzeo Mate Kalajžić. Prodirao je, dodavao, čak i pogađao dalekometne šuteve te je približio našu reprezentaciju na samo minus dva. No, hrvatski je nalet tada prekinula trica Gheorghea s deset metara, a odmah potom i Nicolescua metar ili dva bliže i eto domaćina opet na plus osam. Sljedećih nekoliko napada Hrvatske bilo je više stihijski nego planski organizirano i domaćini su otišli na najvećih 13 koševa prednosti što je bio kraj nadama u povratak sa zlatnom medaljom.

foto: FIBA.com

Najbolji u redovima Hrvatske bio je dvojac Badžim-Kalajžić koji je zajedno zabio gotovo polovicu koševa naše reprezentacije. Kapetan Badžim 17, jedan više od mladoga Splićanina. No, obojica su imali loš postotak šuta, pogotovo Badžim koji je zabio tek svaki treći šut koji je uputio ka košu. Problem naše U-20 reprezentacije bio je, kao i lani, nedostatak kvalitetnog igrača pod košem. Nasreću, ove nam godine suparnici nisu bili Crna Gora i Grčka, već Gruzija, Velika Britanija i Rumunjska pa smo uspjeli upisati ključne pobjede i ostvariti promociju u A diviziju. Kada se sve zbroji i oduzme – uspjeh. Rumunje je, ako to koga zanima, predvodio centar Emanuel Cate s 20 koševa, bez promašaja iz igre, i 14 skokova.