Europa i Svijet
U susret Mundobasketu: Tko će na svjetski tron?

U susret Mundobasketu: Tko će na svjetski tron?

Autor: Teo Cilar

Kandidata za medalje je mnogo. Srbija, SAD, Španjolska, Australija, Grčka, Francuska, Litva, Kanada...

Preostalo nam je nešto manje od pet dana do početka Svjetskog prvenstva 2019 u dalekoj Kini. Iako Hrvatske na Mundobasketu nema, svi istinski ljubitelji košarke biti će prikovani uz male ekrane gdje će pratiti 32 reprezentacije podijeljene u 8 skupina koje će se boriti za titulu najbolje na svijetu.

Pojasnimo malo sistem natjecanja. Po četiri momčadi biti će raspoređene u 8 skupina (A, B, C, D, E, F, G, H). Dvije najbolje reprezentacije iz svake skupine ulaze među 16 najboljih reprezentacija te se rade nove četiri skupine (I, J, K, L) s po četiri reprezentacije.


Skupinu I tako će činiti dvije prvoplasirane reprezentacije skupine A i B, u skupinu J će najbolje dvije iz skupina C i D, skupinu K popuniti će najbolje dvije reprezentacije iz skupina E i F, a u skupinu L će skupine G i H. 


Međusobne utakmice iz početnih skupina se prenose, a najbolje dvije reprezentacije iz svake skupine će u četvrtfinalne dvoboje (I1-J2, J1-I2, K1-L2, L1-K2). Vrlo važne će biti i utakmice u poretku od 5. do 8. mjesta. Podsjetimo, sedam najboljih reprezentacija ovog Svjetskog prvenstva idu direktno na Olimpijske igre 2020. godine u Tokyu, a još njih 16 u kvalifikacije. Zato će svaka utakmica biti od velike važnosti na ovom Svjetskom prvenstvu.


Vrlo važna informacija je i vrijeme kada će se odigravati utakmice. Ono što je jako dobro, neće se igrati u kasnim noćnim satima ili ranim jutarnjim. Igrati će se u normalnom jutarnjem terminu, i to od 9:30 sati, zatim 10 sati i 10:30 dok će one u popodnevnom terminu početi u 13:30 sati, 14 i 14:30.

Prvu utakmicu Svjetskog prvenstva otvoriti će u subotu ujutro u 9:30 sati jedan od glavnih favorita za zlatnu medalju, naši susjedi Srbi protiv Angole. Jedini hrvatski predstavnik tamo biti će Aco Petrović kao izbornik Brazila pa će sigurno mnogi od vas pratiti utakmice ove reprezentacije i našeg temperamentnog trenera.

Glavni favoriti za zlatnu medalju su Srbija, SAD, Australija, Francuska, Španjolska i Grčka, a iz sjene će vrebati Kanada i Litva koje su uz Australiju i Senegal smještene u skupinu H pa će tako jedna od ove tri reprezentacije ispasti iz borbe za medalju već na samom startu.