Europa i Svijet
Hrvatska
U18 reprezentacija: Pobjeda protiv Gruzije, istaknuo se Svoboda i Klarica

U18 reprezentacija: Pobjeda protiv Gruzije, istaknuo se Svoboda i Klarica

FIBA European Challenger.

GRUZIJA – HRVATSKA 72:84 (21-21, 21-28, 23-17, 7-18)

Posljednja utakmica U18 FIBA European Challengera piše se kao teže no očekivano izborena pobjeda protiv reprezentacije Gruzije, reprezentacije koja je izgubila baš sve utakmice na turniru i, do ove, ni jednu ispod 30 poena razlike. No, umor i tri vezana poraza naše reprezentacije uoči ovog susreta i psihološki su učinili svoje. Iako konačan rezultat to ne sugerira, utakmica je većinu vremena bila neizvjesna i tek je sredinom posljednje četvrtine Hrvatska vratila sigurnost, čime je automatski i napad izgledao sustavnije.

U prvoj četvrtini povela je Gruzija 14:8, pa iako je ujedno to bilo i najveće ubilježeno vodstvo suparnika, sigurno nije bio očekivani tijek događaja. Prva dionica završava izjednačenjem (21:21), a do izjednačenja je došlo ukupno devet puta tijekom četrdeset minuta igre. Druga je četvrtina obećavala, imala je Hrvatska u jednom trenutku i vodstvo 49:39, no pauza na poluvremenu kao da je prekinula ritam i u posljednju dionicu se ulazi s tek pola koša prednosti (66:65).

Ključna je, dakako, bila posljednja četvrtina u kojoj su naši juniori u potpunosti zaustavili Gruzijce. Gotovo sedam minuta protivnici nisu uspijevali ubaciti koš iz igre, provuklo se tek jedno slobodno bacanje, a izabranici Ivana Tomasa su konačno uspostavili protočnost i došli do dvoznamenkaste prednosti pri 76:66. Jednom kada su ‘proradili’, znali su tu prednost i zadržati te utakmica završava pobjedom Hrvatske na 84:72.

Na posljednjoj europskoj utakmici posebno se istaknuo Noa Svoboda ubacivši 23 poena uz 6 skokova i 3 osvojene lopte. Iskazali su se i double-double Krševan Klarica sa 16 poena i 10 skokova te Andrija Jelavić i Luka Krajnović, svaki s po 12 poena.