Europa i Svijet
Hrvatska
Užitak je gledati košarku kada ju igraju Baskonija i Blattov Olympiacos

Užitak je gledati košarku kada ju igraju Baskonija i Blattov Olympiacos

Sinoć su odigrane četiri utakmice Eurolige kojima je kompletirano 2. kolo.

Sinoć su odigrane četiri utakmice Eurolige kojima je kompletirano 2. kolo.

Fantastičnu utakmicu odigrali su Baskonija i Olympiacos. Dvije momčadi koje su uz Efes prezentirale najljepšu košarku u 1. kolu ponudile su u međusobnom susretu sve ono najbolje što košarka ponuditi može. Vrhunske poteze vukli su i igrači i treneri, atmosfera je bila fantastična, vatrena i vez vatre, a utakmica uzbudljiva unatoč činjenici da su Grci imali 18 poena viška na početku posljednje četvrtine (52-70). Domaćini su dva puta stigli na četiri poena zaostatka, no virtuoz Vassilis Spanoulis je oba puta vraćao svojoj momčadi mir. Prvi puta je iznudio prekršaj i pogodio oba bacanja, a potom sjajno asistirao za Nikolu Milutinova. I kako to obično biva, upravo je njegovom nepažnjom Baskonija dobila još jednu priliku. Kod rezultata 76-81 Vincent Poirier se prišuljao Spanoulisu s leđa, ukrao mu loptu i efektno zakucao za 78-81 i ludnicu u dvorani. Do kraja utakmice svi su putovi u napadačkoj igri Olympiacosa vodili prema Milutinovu. Jednom ga je ispod koša poslužio Nigel Williams Goss, a drugi puta Spanoulis. I priči je tu bio kraj. Gosti su slavili 80-85. Milutinov je utakmicu završio s 23 poena i 11 skokova. Toko Shengelia je za Baskoniju zabio 21 poen.


Nakon pobjede u Podgorici protiv Budućnosti, u ne baš sjajnom izdanju, Olimpia Milano je protiv aktualnog prvaka Europe Real Madrida na svom parketu pokazala drugo lice. Istina, Španjolci su na kraju slavili 85-91, no rijetke su momčadi kojima bi to pošlo za rukom protiv ovakve Olimpije. Krenulo je fantastično za Milaneze. Nakon 10 minuta igre imali su 15 poena viška, na poluvremenu devet. Edy Tavares bio je igrač koji je pokrenuo Madriđane u trećoj četvrtini nakon koje je rezultat bio 64-67 za goste. Egal je potrajao do same završnice kada je na tricu MVP igrača zadnjeg izdanja Zadar Basketball Tournamenta Mikea Jamesa istom mjerom, pri rezultatu 80-81, uzvratio 'čovjek odluke' Facundo Campazzo. Nakon što je James promašio u sljedećem napadu Olimpije, sinoć najbolji igrač Reala Anthony Randolph (25 poena, 11 skokova) je s linije slobodnih bacanja potvrdio pobjedu branitelja naslova. Campazzo je postigao 21 poen uz 7 asistencija. Isti broj poena za Milan je postigao James.


Žalgiris je nakon domaćeg poraza od Olympiacosa na gostovanju 'demontirao' Anadolu Efesa (79-93) koji je u ovosezonskoj premijer protutnjao kroz München. Jasno je kako će sve momčadi još tažiti konstantnost forme. Sezona je tek počela, pred nama je 28 kola. Brandon Davies je bio igrač koji je predvodio Litvance do prve pobjede u sezoni. Postigao je 18 poena čemu je pridodao 7 skokova i 3 asistencije. Korak iza njega ostao je Leo Westermann sa 17 poena. Kod Efesa najefikasniji je bio hrvatski reprezentativac Krunoslav Simon koji je 13 od svojih 17 poena postigao u zadnjoj četvrtini.


Fenerbahce je ostvario i drugu pobjedu u sezoni. Na svom parketu momčad Željka Obradovića je pobijedila Himkija 93-85. Utakmica je bila u egalu u ranoj fazi posljednje četvrtine (66-66). U sljedećih 90 sekundi Ali Muhammad je pogodio tri trice, Fener je pobjegao na 77-70 i sačuvao stečeno do kraja. Muhammad je u zadnjih 12 minuta postigao 14 poena. Njegov je doprinos bio ključan za novu pobjedu Fenera. Najefikasniji igrač turske momčadi bio je Nicolo Melli sa 16 poena, Luigi Datome ih je postigao 14, Kostas Sloukas 13, a Jan Vesely 12. Alexey Shved je kod Himkija postigao 26 poena (7 trica), a Tony Crocker 17. Ruska momčad još uvijek je bez pobjede.