Time-out
Vatromet koševa: Dan kada je Zadar zabio 162 poena i spektakl u Karlovcu

Vatromet koševa: Dan kada je Zadar zabio 162 poena i spektakl u Karlovcu

Autor: Nebojša Gunjević Photo: Privatna arhiva Nebojše Gunjevića

Zadarske košarkaške priče (26)

Zadar je u državnomu prvenstvu 62. treći, a sljedeću je godinu Giusseppe Giergia iznimno zaslužan što je reprezentacija na 4. svjetskom prvenstvu srebrna te je uvršten, „po nekim izborima, u prvu petorku prvenstva“. 

Zadar je i 1963. melem očima i radost duši: „Naša je karakteristika da u igru unosimo brzinu, munjevite kontra napade i pucanje iz daljine. Toga ćemo se držati i u narednom takmičenju ali ćemo znatno više posvetiti pažnju obrani, jer smo sagledali da je u proteklom prvenstvu naša slabost upravo igra u obrani. Ovakvom igrom jedino ćemo moći parirati visini igrača protivničkih momčadi, jer je poznato da smo mi po visini igrača – najniža momčad Savezne lige“ – kaže trener Sovitti.

Sredinom kolovoza Giergia u Zagrebu zabija 50 a njegov zadnji nastup prije odlaska u vojsku prigoda je kako bi se srušio „rekord jugoslavenske košarke“, i to ne jedan nego dva. Zadar je na svomu terenu pobijedio zrenjaninski Proleter 162:100 (72:31) „'Proleter': Minja 43, Kurc 23, Švarc 13, Petrov 11, Lukić 10 i Radosavljević. 'Zadar': Čubrić 12, B. Marcelić 22, Troskot 24, Đerđa 28, Ostarčević 22, Jurišić I 18, Jurišić II 8, Laura 20, Valčić 8, Anić i M. Marcelić. 

Gledaoci su zaista došli za svoj račun, jer su promatrali pravi vatromet koševa protkan izvanredno brzim akcijama“. „Postignuti rezultat od ukupno 262 koša predstavlja rekord jugoslavenske košarke, a sam rezultat rekord Savezne košarkaške lige, jer ni jednoj ekipi do sada nije pošlo za rukom postići u toj konkurenciji 162 koša“. A nije bilo trica! Zadar će tu sezonu završiti na diobi drugog do petog mjesta, a u sljedećoj će i bez Giergie biti drugi. Povratkom najboljeg sportaša Hrvatske u 63. i sportaša desetljeća Dalmacije, nakon što je i u susretu s prvim NBA Dream Teamom u Karlovcu spektakularno jednak najboljim svjetskim košarkašima, zaljubljenicima raste apetit a titula se smije.

Boris Križan, Željko Cico Troskot, Dragan Kovačić,Živko Kasun i Giuseppe Pino Giergia— startna petorka Hrvatske koja sesuprostavila K. C. Jonesu, Oscaru Robertsonu, Bobu Pettitu, Jerry Lucasu, BilluRusselul, Tomu Heinsohnu, Bobu Cousyu i Tomu Goli, koje je na europskoj turnejivodio Red Auerbach - svi su u Hall of Fame

Nezaustavljv i za Dream team -  Giuseppe Pino Giergia