Hrvatska
Veliću, tko je sada favorit? Cibosi na korak od naslova!

Veliću, tko je sada favorit? Cibosi na korak od naslova!

Da vam je netko rekao da će Cibona u finalnoj seriji imati 3-0 protiv Cedevite vi biste mu rekli da je...?

Ivan Velić je doveo svoju momčad na korak od naslova prvaka Hrvatske. Cibona ima vlikih 3-0 u seriji na četiri pobjede protiv favorizirane i demoralizirane Cedevite.

U sportu se sve vraća. Baš kao što se Zadru vratila užasna sezona i zla kob iz svlačionice kroz tricu Jacoba Pullena u majstorici polufinala protiv Cedevite, Cibona je dočekala Frana Pilepića, tricu u ključnim trenucima Filipa Bundovića, razigranog back up playa Roka Rogića u finalnoj seriji protiv iste te načete Cedevite. Sve je to zasluga mirnog, mudrog i staloženog trenera Ivana Velića koji je i s pilom naopako nakon vodstva 2-0 povukao možda i ključni potez finalne serije! 

Evo kako su utakmicu vidjeli Vitamini:

U trećoj utakmici finalne serije doigravanja HT Premijer lige Cedevita je u Domu sportova poražena od Cibone 76:65. Cibosi tako sada u seriji vode 3-0 i Cedevita će u četvrtak u 20:00h u još jednoj utakmici u Domu sportova morati pobijediti ako ne želi završiti sezonu.

Kad je Toni Katić u kontri položio za 58:58, na 8:02 min. do kraja utakmice trener Cibone Ivan Velić pozvao je timeout i činilo se da nas čeka neizvjesna završnica. Međutim, Cedevita potom gotovo pet minuta nije zabila iz igre. Cibona je s druge strane napravila seriju 11-2, u kojoj je Damir Markota zabio tri, a Filip Bundović osam poena i na 3:28 min. do kraja gosti su poveli 69:60.

Pokazalo se to ključnim trenucima utakmice i Cedevita, koja je iz igre šutirala 22/65 (33,8%), a za tricu 3/24 (12,5%), se sada našla u iznimno teškoj poziciji.

U dresu narančastih, koji su igrali bez Ivana Ramljaka (u prošloj utakmici dobio udarac u leđa), Filip Krušlin je upisao 15 poena i šest skokova, a Elgin Cook 10 poena, devet skokova i četiri asistencije.

Cibonu su predvodili Damir Markota s 23 poena, osam skokova i pet asistencija te Filip Bundović s 10 poena, tri skoka i pet asistencija.

Cedevita – Cibona kompletna statistika

U prvom poluvremenu Krušlin je zabio je 13 poena za Cedevitu, a  Markota je ubacio 10 za Cibonu. Igralo se u egalu i nakon 20 minuta igre rezultat je bio 32:31 za momčad Ivana Velića.

Nakon što je Marko Banić u ludoj akciji Cedevite na 1:35 min. do isteka treće četvrtine zabio s tri metra za 53:52 vodstvo domaćina, gosti su spomenuti period preko Ivana Novačića i Markote završili sa 6-0 i u zadnjih 10 minuta ušli s vodstvom 58:53.

IZJAVE NAKON UTAKMICE

Slaven Rimac, trener Cedevite: "Svi vidimo da je u ovom trenutku, ovih 10 dana što smo igrali, Cibona puno raspoloženija. Danas smo dobili neku reakciju što se tiče obrane, no ostali smo svezani u napadu. Imamo dobre šutere izvana, ali trica nam je ostala na 12%. To je i stvar psihe i sigurno da je nakon 2-0 puno teže pogoditi šut nego da je 0-0. Mislim da se nismo pronašli. Pogotovo u nekim dijelovima gdje smo odigrali dobru obranu nismo pronalazili rješenja u napadu. U nekim momentima gdje smo trebali zabiti lagane poene popiknemo se na jedan drugoga i onda primamo trice. U pick and popu protiv Bundovića smo popili tri trice... U nedjelju trebamo opet izaći na teren, dati sve od sebe pa što bude. Nema tu previše pametovanja. Nema tu previše vremena za treninge i mislim da su igrači svjesni u kakvoj su situaciji. Tijekom cijele serije jednostavno se osjeti da su igrači Cibone spremniji napraviti nešto više da se pobijedi, no ne bih želio nešto prebaciti na igrače jer je to moja najveća greška i ja tu preuzimam odgovornost."

Andrija Stipanović, kapetan Cedevite: "Još jedan poraz. U jako smo teškoj situaciji. Ne znam što bih rekao. Ne igramo toliko loše koliko njih puštamo da igraju. U svakom trenutku dominiraju. Žao mi je jer mislim da smo bolja ekipa, ali mi se na terenu bavimo nekim drugim stvarima. Njihova želja je veća, ali nadam se da ćemo se izvući. Sami smo se doveli u ovu situaciju. Nadam se da će se nešto promijeniti u dva dana i da ćemo vidjeti Cedevitu kakva je bila cijelu sezonu."

Ivan Velić, trener Cibone: "Kad odigrate tri ovakve utakmice u seriji, a uvijek je sljedeća bolja od one prethodne, to je za trenera zadovoljstvo. Večeras smo pokazali da možemo još jedan korak gore. Odigrali smo vrhunsku utakmicu na gostujućem terenu. Nemamo puno oružja, ali ovo što imamo gađamo precizno. S obzirom na to kako smo igrali i na odnos prema dresu Cibone, ponosan sam na dečke kako god ova serija završila."

Damir Markota, krilni centar Cibone: "Mislim da je bila dobra utakmica. Pobijedili smo i ne bih se previše vraćao na ovu utakmicu. Imamo 3-0, no to ništa ne znači. Oni su i dalje favoriti. Za 48 sati je nova utakmica i trebamo se odmoriti i spremiti za tu utakmicu."