Hrvatska
Veliko šibensko slavlje na Baldekinu

Veliko šibensko slavlje na Baldekinu

Autor: Paulo Sarić

Cibona poražena u derbiju kola.

Košarkaši GKK Šibenik u izvrsnoj su atmosferi pred punim Baldekinom svladali Cibonu rezultatom 73-71 i produžili krizu zagrebačkog kluba. Domaćini su vodili čitavim tijekom susreta, u jednom trenutku i velikih 19 razlike (60-41), ali su do pobjede stigli tek u samoj završnici. Cibona je, kao i u petak protiv Zadra, imala zadnji napad, no Uljarević je bio neprecizan pa su domaćini zadržali stopostotni učinak u HT Premijer ligi.

Šibenčani su izvrsno otvorili utakmicu te su već u sedmoj minuti nakon koša Vitalija otišli na prvu dvoznamenkastu prednost (14-4). Cibona je izgledala jako loše na samom otvaranju te su domaćini izvrsnom igrom dolazili do mnoštva otvorenih šuteva, pa je prednost nastavila rasti. Mladi hrvatski reprezentativac Pavao Paić ubrzo je odveo svoju momčad na velikih plus 14 (21-7). Zagrepčani su gotovo cijelo prvo poluvrijeme izgledali grogirano te su se mučili da dođu do koša. Šibenik je, s druge strane, izvrsnim protokom lopte dolazio do čistih situacija koje je u visokom postotku i realizirao.

Sredinom druge četvrtine razigrao se iskusni Marin Rozić koji je dvjema vezanim tricama, gotovo s iste pozicije, držao Vukove na jednoznamenkastom zaostatku. No, ubrzo je krenula nova mini-serija domaćina 5-0. Prvo je Radovčić realizirao slobodna bacanja, zanimljivo, prva domaća, tek u 17. minuti, da bi raspoloženi Bašić svojom novom tricom vratio Dalmatince na do tad najvećih plus 14 (40-26). Na odmor se otišlo s 11 koševa prednosti Šibenčana (44-33) i premda se očekivalo da će (privremeni) trener Cibone uspjeti razbuditi svoju momčad u svlačionici i da će na parket izići drugačija Cibona, to se nije dogodilo.

FOTO: GKK Šibenik - službena/official

Anzulovićeva je momčad nastavila gdje je stala u prvom poluvremenu te je ubrzo napravila seriju 9-2 kojom je otišla na velikih 18 koševa prednosti (55-37). Gostujući je trener pozvao minutu odmora, a Baldekin je proključao. Nekoliko napada kasnije mladi Toni Nakić je pogodio za 60-41. Do kraja treće četvrtine ostale su samo tri minute i izgledalo je da Šibenčanima treba još samo jedan udarac da nokautira Vukove.

No, gosti su napravili brzinskih 0-6 što je zaustavilo nalet narančastih, a nakon što je Bošnjak tricom smanjio na „samo“ minus 11 iz zagrebačke perspektive, postalo je jasno da je susret daleko od riješenog. Cibona je ubrzo prišla na jednoznamenkasti zaostatak, a u domaće se redove uvukla nervoza. Ovaj su put Cibosi bili ti koje je služio šut pa su malo po malo topili zaostatak, dok su domaćini počeli srljati i upadati u pogreške pa su Zagrepčani brzo prišli na samo šest koševa zaostatka (68-62). Nakon trice Karla Uljarevića tri i pol minute prije kraja gosti su došli na samo minus tri (70-67) što je upalilo alarme kod Šibenčana.

FOTO: Marin Sušić - HKS

Ušlo se u neizvjesnu završnicu u kojoj su se domaćini pokazali staloženijima i zasluženo došli do svoje pete pobjede u HT Premijer ligi. Prvo je zadrhtala ruka iskusnima Žoriću i Tomasu koji su promašili po jedno slobodno bacanje, da bi, točno minutu prije kraja, vrlo dobru partiju tricom okrunio kapetan domaćih Domagoj Bašić.

Bio je to ključni koš na susretu. Imala je Cibona, doduše, i zadnji napad, lopta je došla u ruke Uljarević, no mladi je razigravač promašio te je veliko slavlje Šibenika moglo početi.

Najefikasniji u redovima pobjednika bio je kapetan Domagoj Bašić s 20 koševa od čega čak šest trica, a istaknuo se i mladi Toni Nakić s 11 poena i pet skokova. Cibonu je predvodio veteranski trio Žorić, Rozić i Tomas koji su ubacili 14, 13, odnosno 12 koševa.