Hrvatska
Veselim se novom dvoboju protiv Tomasa

Veselim se novom dvoboju protiv Tomasa

Autor: Paulo Sarić

Derbi za prestiž i uigravanje.

Najveći hrvatski košarkaški debi. Uz svo poštovanje Cedeviti i njezinim uspjesima u posljednjih nekoliko godina jedino ovaj izraz može opisati susret između Cibone i Zadra. Iako se zagrebačka momčad ove sezone ne nalazi u bajnoj situaciji utakmice između ovih dvaju klubova i dalje privlače pozornost malobrojne košarkaške javnosti. Zadrani u dvoboj ulaze nakon stanke od desetak dana tijekom koje su prijateljski odmjerili snage protiv gradskog rivala Jazina Arbanasa, dok je Cibona u prošlom kolu rutinski svladala Vrijednosnice Osijek i došla do svoje 14. pobjede u HT Premijer ligi.

- Bit će to teška utakmica. Bila bi i da imamo Prestona. Cibona je iskusna momčad koja u svojim redovima ima i nekoliko talentiranih mladih igrača. Radi se o derbiju i sama povijest koja postoji među momčadima poslužit će nam kao dodatna motivacija za današnji susret. Svjesni smo izazova koji nas očekuje te ćemo morati igrati momčadski ako želimo išta napraviti – rekao je u najavi dvoboja ponajbolji strijelac dalmatinskog sastava Steven Gray.

Prošli je međusobni ogled vječnih rivala završio pobjedom Cibone 61-73 koja je utišala i šokirala gotovo u potpunosti ispunjen Višnjik. Zagrepčane je tada predvodio iskusni Luka Žorić s 30 koševa, no jedan od većih dvoboja vodio se na vanjskim pozicijama gdje su snage ukrstili, i međusobno se „poništili“, Marko Tomas i Steven Gray.

- Radi se o veteranu koji je godinama igrao na vrhunskoj razini. Igrati protiv takvog igrača bit će mi dodatna motivacija te se veselim drugoj prilici da pokažem svoje kvalitete protiv njega i protiv Cibone – dodao je Amerikanac u zadarskim redovima.

Gosti će na utakmicu otputovati bez Prestona Knowlesa koji će u Zagrebu odraditi prvu od sedam utakmica suspenzije što će im biti veliki hendikep, no s obzirom na lagodnu poziciju na tablici njegov će izostanak biti lakše prebroditi.

- Nama utakmica nije od prevelike važnosti pošto smo praktički već potvrdili poziciju broj dva uoči doigravanja. U Zagreb idemo odigrati poštenu utakmicu da vidimo kako stvari stoje. Isprobat ćemo neke opcije i vidjet ćemo kako će to izgledati – izjavio je kapetan dalmatinskog sastava Šime Špralja.

FOTO: Šime Zelić (Basketball.hr)


Dodatni vjetar u leđa momčad Aramisa Naglića daje činjenica da su ove sezone već triput pobijedili velikog rivala.

- Iznimka je bila tek utakmica u kupu koja nam je teško pala. No, realno gledano ove smo sezone bolja ekipa i prikazujemo bolje partije i s tom mišlju idemo u Zagreb.

Ipak, Zadar će bez Knowlesa morati promijeniti dosta, prvenstveno u defenzivnom pogledu.

- Njegova će nam agresivnost sigurno nedostajati. Teško je sada procijeniti koliko pošto smo odradili tek nekoliko treninga bez njega i morat ćemo pričekati da vidimo kako će to izgledati na parketu i hoćemo li ga uspjeti nadomjestiti drugim igračima i nekim taktičkim varijantama – otkrio je iskusni centar.

S obzirom na izdanje otprije dva mjeseca na Višnjiku najveća će pozornost biti usmjerena ka Zadraninu u zagrebačkim redovima i hrvatskom reprezentativcu Luki Žoriću.

- Žorić je nama u sve četiri utakmice u prosjeku zabijao preko 25 koševa. Nije to neko iznenađenje i teško ćemo ga i danas limitirati na ispod 20 poena. No, morat ćemo razbiti njihovu napadačku igru i prije svega poboljšati svoje izdanje u odnosu na posljednji međusobni susret. Tada smo im dopustili da se razigraju i da nam prijete s više pozicija. Sam Žora je tada odigrao vrhunsku partiju kao i svaku do tada protiv nas… - zaključio je Špralja.

 Utakmica se igra u četvrtak, s početkom u 18 sati, u Draženovom domu.