Hrvatska
VIDEO - Gripe Zadranima bude sretne uspomene: „Ove godine idemo do kraja!“

VIDEO - Gripe Zadranima bude sretne uspomene: „Ove godine idemo do kraja!“

Autor: Paulo Sarić

Krenuti oprezno, pa ubaciti u višu brzinu.

Sutra počinje 28. izdanje kupa Hrvatske u košarci, 22. otkad natjecanje nosi ime po velikom Krešimiru Ćosiću. Nakon 16 godina turnir se vraća u Split gdje se posljednji put održao davne 2003. Zadrani se i dan danas sjete te sezone kada su pod vodstvom Danijela Jusupa u razmaku od tri tjedna osvojili dva trofeja. Uz iznenađujući naslov pobjednika Goodyear lige i tri ljubljanska dana početkom travnja posebno se pamti atmosfera s Gripa gdje je Zadar predvođen raspoloženim Markom Popovićem srušio euroligašku Cibonu koja je u svojim redovima imala Zorana Planinića, Nikolu Prkačina, Slavena Rimca, ali i brojne druge.

Od tad je prošlo gotovo 16 godina, a u zadarskim je redovima samo jedno lice isto. Ono kapetana Šime Špralje koji će u srijedu povesti svoje momke na put ka prvom trofeju nakon deset i pol godina. Zadrani u srce Dalmacije stižu kao favoriti iz drugog reda, iza neprikosnovene Cedevite, no takva im uloga najviše odgovara. Nema sumnje da će u Splitu imati domaću atmosferu, a s druge strane neće biti izloženi pritisku koji ih je 'pojeo' lani na Višnjiku.

FOTO: Šime Zelić (Basketball.hr)

Ipak, trener Nazor je oprezan.

- Ove godine je vidljivo koliko je HT Premijer liga izjednačena i da tu naprosto nema lagane utakmice. Kup je natjecanje koje sugerira da nema favorita. Nemamo pravo misliti ni o čemu osim o sutrašnjem susretu. Maksimalno respektiramo protivnika. Trebamo biti pravi! Sjetimo se zadnje utakmice na Višnjiku kada nam je Bosco napravio velike probleme. Bez borbenosti te maksimalne koncentracije i angažmana neće biti lako – smatra trener hrvatskog abaligaša koji nije želio raditi račun bez krčmara i govoriti o potencijalnom susretu protiv Cibone u polufinalu - zaista nemamo pravo razmišljati o tome. Idemo napraviti prvi korak. Ovdje je osam ekipa i ja vas uvjeravam da će biti neko iznenađenje. Moje iskustvo iz HT Premijer lige govori da favorit neće dobiti svaki put i to je draž ovog natjecanja.

Raspoloženje u zadarskim redovima na visokoj je razini i, svom oprezu unatoč, cilj je jasan – polufinale. A onda što bude.

- Nakon dvije izuzetno važne pobjede u posljednjim utakmicama uoči Kupa „Krešimir Ćosić“ u momčadi je zavladala pozitivna atmosfera te putujemo spremni, u dobroj atmosferi i puni samopouzdanja – kazao je kapetan Špralja i dodao - nastojimo izbjeći iznenađenja i određene pogreške koje su nam se događale u prošlogodišnjem izdanju same završnice kupa.


Njegovo mišljenje dijeli i ponajbolji igrač zadarskog sastava Luka Božić koji je u subotu protiv Cibone s četiri trice iz šest pokušaja odigrao bitnu ulogu u pobjedi svoje momčadi.

- Dokazali smo da smo u stanju odigrati momčadski i na željenom nivou. Definitivno smo puni samopouzdanja i ono što je također važno - putujemo na samu završnicu Krešinog kupa spremni. Idemo utakmicu po utakmicu, a vjerujem da će nas i navijači doći podržati u ostvarenju postavljenih ciljeva – izjavio je Božić.

Vratimo se na početak teksta. Pritiska nema, motiv je golem, a nema sumnje da će takva biti i podrška s tribina. Pogotovo protiv zagrebačkih momčadi. Stoga…

- Ove godine idemo do kraja! – poručio je zadarski kapetan.

Zadrani prvu utakmicu igraju sutra s početkom u 15:30 sati protiv Bosca, a sve susrete možete pratiti u izravnom prijenosu na Arena Sportu.