Europa i Svijet
Hrvatska
VIDEO: Hvala Giannis! Pobjeda Grčke Hrvatskoj otvorila put do Olimpijade

VIDEO: Hvala Giannis! Pobjeda Grčke Hrvatskoj otvorila put do Olimpijade

Autor: Paulo Sarić

Hrvatska do Tokija.

Vijest dana za Hrvatsku iz Kine stigla je poslijepodne nešto prije 18 sati. Teško izborena pobjeda grčke reprezentacije nad Novim Zelandom (103-97) kojom su izabranici Thanasisa Skourtopoulosa u izravnom dvoboju izborili plasman u drugi krug Svjetskog prvenstva osigurala je Hrvatskoj plasman na kvalifikacije za Olimpijske igre koje će se iduće godine održati u Tokiju.

FIBA je krajem lipnja na posljednjem zasjedanju prošlog saziva Izvršnog odbora potvrdila da će se uz svjetskog prvaka na Olimpijadu izravno plasirati najbolje plasirana momčad iz azijske i afričke kontinentalne federacije, te dvije najbolje američke i europske reprezentacije sa Svjetskog prvenstva, dok će idućih 16 momčadi po plasmanu dobili priliku da putem dodatnih kvalifikacija izbori put u 'Zemlju izlazećeg sunca'.


Predviđeno je održavanje četiri kvalifikacijska turnira s po šest reprezentacija, a odlučeno je da će se preostalih osam mjesta popuniti po sportskim kriterijima, odnosno po FIBA-inom renkingu nakon završetka Svjetskog prvenstva gdje Hrvatska trenutno zauzima devetu poziciju.

Pojednostavljeno - dvije najbolje reprezentacije po kontinentalnim zonama (Afrika, Amerike, Azija-Oceanija i Europa) koje nisu završile među 23 najbolje pasirane momčadi na Svjetskom prvenstvu imat će dodatnu šansu izboriti put na Olimpijske igre, a pobjeda Grčke otklonila je i posljednju teoretsku šansu da se jednadžba zakomplicira po Hrvatsku, pa će izabranici Veljka Mršića početkom idućeg ljeta imati priliku ponoviti uspjeh iz Torina otprije tri godine i izboriti plasman na Olimpijadu.

Nadamo se u najjačem sastavu.