Europa i Svijet
Hrvatska
VIDEO: Kurtinaitis pohvalio Nazora i objasnio zašto nema Šveda

VIDEO: Kurtinaitis pohvalio Nazora i objasnio zašto nema Šveda

Autor: Paulo Sarić

Zadar nije igrao ‘run and gun’, a Moskovljani nisu uspjeli pratiti žustri ritam Dalmatinaca.

Rijetki su očekivali da će Zadar uspjeti parirati moćnom Himkiju prvog dana Zadar Basketball Tournamenta. Iako su Rusi u Donatov grad stigli oslabljeni neigranjem nekolicine bitnih igrača, razlika u platežnoj moći i kvaliteti ‘rostera’ je tolika da bi većina pred podbacivanje potpisala - častan poraz. No, s tim se nisu složili košarkaši Zadra koji su od prve do posljednje minute suparnika mljeli ritmom i energijom i na najbolji mogući način se predstavili domaćoj publici. 

- Želio bih čestitati Zadru koji je igrao s puno energije. Mi smo stigli kasno sinoć bez treninga i bez nekoliko bitnih igrača. Nedostaje nam pola momčadi, dok su neki bitni igrači bili umorni. Bili smo blizu preokreta, ali nije bilo dovoljno. Jako respektiram Zadar koji je dobro igrao - kazao je trener moskovske momčadi Rimas Kurtinaitis. 

Prva zvijezda Moskovljana, Aleksej Šved, na turniru na Sardiniji u jednom je trenutku napravio špagu i ozlijedio mišić, dok je Stefan Jović tek u utorak stigao iz Kine, pa je proslavljeni Litavac u izostanku razigravačkog para morao posegnuti za rezervnim opcijama. 

 - Pokušao sam tu koristiti Karaševa koji nije razigravač i mlade momke iz druge momčadi, ali to nije dovoljno dobro da svladamo momčad kakva je Zadar. Zabili su nam 90 poena... No, dobili smo kvalitetnu utakmicu, Zadar je dobio kvalitetnu utakmicu i što je najbitnije - publika je vidjela dobru košarku. 

Problema ima i prošlosezonski član Golden State Warriorsa Jonas Jerebko koji bi sutra mogao zaigrati protiv berlinske Albe. 

- Muči ga ahilova tetiva i danas nije igrao, ali možda bude sutra. Ali ne želim da to budu izlike. Zadar je bio izvrstan. 

U pojedinim se trenucima činilo da Zadrani igraju ‘na život ili smrt’, dok su Rusi podigli ručnu. 

Za mene su sve utakmice bitne. To ne govorim samo kao trener, već i kao igrač. Bili smo prespori. Igrali smo s nedovoljno energije da se suprotstavimo mladoj momčadi poput Zadra koja je jako puno trčala. Sa strukturom i disciplinom – naglasio je 59-godišnji stručnjak i podvukao - nisu igrali ‘run and gun’, bila je to organizirana igra. Tu se vidi potpis trenera koji je napravio dobar posao.