Kolumne
VIDEO: Mostarski Roy Keane

VIDEO: Mostarski Roy Keane

Autor: Paulo Sarić

Dugogodišnji kapetan najuspješnijeg hrvatskog kluba često pretjera u svojoj borbenosti.

Prošli smo petak na utakmici između Splita i Cibone svjedočili novom grubom potezu Marina Rozića. Nekadašnji hrvatski reprezentativac i kapetan zagrebačkog kluba krajem prvog poluvremena nespretno je udario Henrika Širka u glavu radi čega mu je dosuđena nesportska pogreška, a bio bi to potez koji bi vjerojatno prošao ispod radara da se Roziću slične stvari ne događaju relativno često.


Iskusni uskoro 35-godišnji Mostarac već je nekoliko puta došao u žižu javnosti radi svojih nesportskih prekršaja. Kamere su zabilježile samo neke od njih poput udarca laktom u glavu Lovre Bašića i nos Tonija Brnasa, no bilo je tu još incidenata. Prvenstveno s nekadašnjim kapetanom KK Zadar koji je još nekoliko puta nastradao od svog zagrebačkog kolege. Stoga je Rozić uzet na zub od strane temperamentnih i često nepristojnih zadarskih navijača koju mu takve stvari nisu zaboravili.


Kao da nije dovoljno što igra za Cibonu koja je Zadranima uvijek bila crvena krpa. Nekoć opravdano, sada više naučeno…

Nesportskih je poteza na košarkaškim terenima i pokraj njih u posljednjih desetak godina bilo dosta, a u većini njih je upravo Marin Rozić glavni protagonist. Ili bolje rečeno – antagonist.

Borbeni je krilni igrač oličenje sportaša koji se brine za svoju karijeru o čemu svjedoči ne samo podatak da je već godinama kapetan i stožerni igrač Cibone, već i činjenica da je s 34 godine među najboljim obrambenim igračima svoje momčadi što svakako ne bi mogao biti da treninzima ne pristupa profesionalno u čemu može biti primjer brojnim tehnički nadarenijim igračima.

- Uistinu sam ga želio izbjeći ali nisam uspio. Na kraju je to ispalo zaista grubo i zasluženo sam dobio nesportsku. Kasnije sam dobio i tehničku jer sam se bunio na dosuđeni prekršaj nad Marčinkovićem. Iskreno nisam ni znao da su takva pravila i da sam isključen dok mi Pavle nije rekao – osvrnuo se kapetan Cibone na situaciju od prije nekoliko dana.


Ipak, iskusni bi košarkaš trebao obraćati više pažnje na suparnike na terenu. Nisu od njega nastradali samo Bašić i Brnas kojemu je svojedobno slomio nos, već i Tomislav Zubčić koji je „dobio svoje“ 26. listopada 2013. godine u susretu Cibone i Cedevite. Neki od tih udaraca su izgledali uistinu grubo, pa i namjerno, te smo pitali kapetana Cibone zašto se takve stvari događaju baš njemu.

- Dogodi se u žaru borbe. Nije mi prvi put, ali moram reći da nikada nemam namjeru ozlijediti protivnika. To mi nije ni na kraj pameti – rekao je Rozić.

U njegove riječi ne treba sumnjati.

Teško je zamisliti da bi netko tko je napravio toliko uspješnu karijeru u veteranskoj dobi odlučio namjerno ozljeđivati protivnike. No, Rozić bi morao pripaziti i bolje kontrolirati svoju borbenost.

Košarka je ipak samo igra. Agon, kako je to davnih dana objasnio Roger Caillois. A košarka kao agon ima jasno definirana pravila. Košarka je ludus, a ne paidia i toga bi Rozić trebao biti svjestan kada idući put iziđe na parket.

A tada će i grubih prekršaja biti manje.