Europa i Svijet
VIDEO: Noćas kreće veliko NBA finale, Warriorsi veliki favoriti

VIDEO: Noćas kreće veliko NBA finale, Warriorsi veliki favoriti

Autor: Teo Cilar

Četvrtu godinu u nizu NBA finale igraju Golden State Warriorsi i Cleveland Cavaliersi.

Iako su mnogi priželjkivali svježu krv u NBA finalu, točnije Houston Rocketse i Boston Celticse, to se nije dogodilo. Prognoze uoči sezone 2017/2018 su se obistinile pa nam u NBA finalu slijedi četvrta "sezona" Warriorsa i Cavaliersa u kojoj su momci sa zapada i po četvrti puta favoriti.

Prethodna tri finala završila su sa dvije pobjede Warriorsa i jednom Cavaliersa. Cavaliersi bi vjerojatno osvojili sva tri naslova da im se kod vodstva 3-1 u seriji prije dvije godine nije ozlijedio startni centar Andrew Bogut, a ključni čovjek obrane Draymond Green bio suspendiran na jednu utakmicu neigranja. Ipak, u ovom tekstu nećemo previše o prošlosti već se okrećemo budućnosti i finalu koje počinje noćas u 3 sata ujutro po našem vremenu. 


Biti će ovo, barem za LeBrona Jamesa, najteže finale do sada. U odnosu na prošla tri finala, nema više All-star suigrača Kyriea Irvinga koji je Cavsima donio ključne poene u odlučujućoj sedmoj utakmici NBA finala 2016. godine. Iako ima kvalitetne suigrače koje je većinom on sam htio u momčadi, pomoćna radna snaga pokazala se kao vrlo nekonstantna pa je James gotovo sam dobivao neke utakmice u kojima je vrlo često morao ići preko 40 poena kako bi utakmicu dobili. Ništa drugačije neće biti ni u ovom finalu, samo što mu sada sa druge strane stoji najteža moguća prepreka, momčad koja je za klasu ili dvije iznad svih dosadašnjih protivnika na istoku. 

Napad Warriorsa nije bio tako ubojit kao u prošlim sezonama, ali zato su u obrani i dalje bili na najvišoj mogućoj razini što im je donijelo novo NBA finale. Warriorsi su i prema kladionicama veliki favoriti, najveći ako gledamo posljednja tri finala, ali samo jedna ozljeda nekog ključnog igrača može sve promjeniti.

Igoudala ne igra, Love dobio odobrenje i zaigrati će u prvoj utakmici.

Prema posljednjim informacijama, Andre Igoudala sigurno neće zaigrati na prvoj finalnoj utakmici. Određeni pomak je napravljen, stanje s ozljedom je bolje, ali još uvijek osjeća bol u nozi. On će opet biti pregledan uoči druge utakmice finala i tada će se donijeti odluka hoće li zaigrati. Kevin Love je dobio odobrenje nakon testova koje je prošao danas i njemu je lječnička ekipa dala dozvolu da zaigra danas što je veliki plus za Cavse.

Nema Igoudale, tko će čuvati LeBrona? 

Taj zadatak će vrlo vjerojatno pripasti Draymondu Greenu, u prošlom finalu znali smo vidjeti i Davida Westa na njemu, a Steve Kerr bi tu mogao trošiti i neke mlađe igrače. Igoudala je u svim međusobnim finalima do sada bio zadužen za Jamesa, a isto tako ga je tjerao da se dodatno troši i u obrani jer je Iggy vrlo aktivan i u napadu. 



Tko će pokušati zaustaviti Duranta?

Kevin Durant je briljirao u prošlogodišnjem NBA finalu. Bio je doslovno nezaustavljiv, a u prosjeku je postizao 35.2 poena, 8.2 skokova, 5.4 asistencije i 1.6 blokada. Imao je nestvarno dobre postotke šuta, iz igre je tako gađao s 55.6 posto uspješnosti, tricu je pogađao s 47.4 posto uspješnosti, a slobodna bacanja gotovo i nije promašivao, bio je na 92.7 posto. Moguće da će ga u nekim trenucima čuvati James, ali vrlo vjerojatno minimalno jer se u dosadašnjem doigravanju već jako istrošio. Tu bi mogli vidjeti Jeffa Greena, možda i Larrya Nancea kao i Rodneya Hooda. Kada smo odgovorili na to pitanje, dolazimo do novih glavobolja za Cavse jer tu su još Steph Curry, Klay Thompson, Green, a defanzivni rejting Cavsa je na 29. mjestu od 30. momčadi NBA lige. Dodajmo kako su Warriorsi na omjeru od 7 pobjeda i 2 poraza protiv Cavsa od kako im se priključio Durant. 



Hoće li treće četvrtine opet biti ključne?

Warriorsi svoje protivnike obično razbijaju u trećoj četvrtini tako da će Cavsi u tom periodu morati biti posebno oprezni i koncentrirani jer su žuto-plavi u tom periodu daleko najbolja momčad lige. Cavsi s druge strane upravo u toj dionici igraju najgore. U 18 ovogodišnjih odigrani play-off utakmica, Cavsi imaju koš razliku 437-438, a u tom su periodu pogađali svega 34.6 posto svojih šuteva. Warriorsi u 17 utakmica u trećoj četvrtini imaju koš razliku plus 130, pogađaju 52 posto šuteva i postižu 30.5 poena u prosjeku. 

Raspored utakmica NBA finala