Hrvatska
VIDEO: Šarić odveo ‘Žute’ do bronce, Zadar bez Planinića ponovno 'ostao suh'

VIDEO: Šarić odveo ‘Žute’ do bronce, Zadar bez Planinića ponovno 'ostao suh'

Autor: Paulo Sarić

Domaćinima nisu pomogli ni dobra partija Erslana niti dvostruko-dvocifreni učinak Duje Brale.

Košarkaši Splita osvojili su juniorsku broncu. Mladići Milana Karakaša na Višnjiku su nadigrali vršnjake iz Zadra rezultatom 86-71 i završili sezonu s medaljom oko vrata. Oslabljeni neigranjem svog najboljeg igrača iz jučerašnjeg polufinalnog okršaja s Cedevitom Jure Planinića, domaćini su tridesetak minuta pružali dobar otpor gostima iz grada Svetog Duje, no na koncu su morali stisnuti ruku pobjednicima završivši sezonu na četvrtom mjestu.

U izostanku Planinića, uzde zadarske momčadi je zgrabio Roko Erslan koji je s devet poena u prvih pet i pol minuta dao zamah Ružićevim trupama i primorao gostujućeg trenera na brzu minutu odmora. Iako je Split predvođen raspoloženim Viktorom Šarićem dominirao u reketu i premda je 202 centimetra visoki kapetan juniorske reprezentacije vodio u individualnom okršaju s razigravačem Zadra, domaćini su čitavo prvo poluvrijeme imali rezultatsku inicijativu. Semafor je tek nakratko, u 12. minuti, pokazao egal (24-24), da bi nastavak druge dionice protekao u blagoj inicijativi momaka u bijelim dresovima koji su na veliki odmor otišli s četiri poena viška (36-40).


Prvih je pet minuta nastavka proteklo u sličnom ritmu, no kako je vrijeme odmicalo tako su Splićani počeli podizati ritam. Šarić je gospodario reketom i kupio sve ono što bi njegovi suigrači promašili, dok su s druge strane Zadrani počeli gubiti korak pa se u odlučujuću dionicu ušlo s 59-55 za igrače mladiće koje s klupe vodi izbornik zlatne kadetske reprezentacije.

Nova trica Šarića na otvaranju četvrte četvrtine pokrenula je seriju 8-0 nakon koje su Splićani otišli na dvoznamenkastu razliku koju su mirno održavali do samoga kraja. Domaćini su počeli brzati i promašivati pa je prednost ‘Žutih’ u par navrata dosegnula i plus 18, nakon čega je bilo jasno da će se Zadrani još jednom morati zadovoljiti ‘drvenom medaljom’.

Splićane je do pobjede vodio Šarić s 22 poena i 11 skokova, dok je Lovre Runjić dodao 16 koševa i sedam uhvaćenih lopti. Najefikasniji u domaćim redovima bio je Erslan koji je utakmicu završio sa 17 poena.